Ételtcsakokosan

Karácsonyi fűszerek

2017. december 8.

A tél beköszöntével kezdődik a forralt bor és mézeskalács szezonja a fahéj és a szegfűszeg jellegzetes ízével, illatával. Honnan származnak ezek a fűszerek? Mire jók még a sütemények ízesítésén kívül?
 
cinnamon-stars-2991174_1280FAHÉJ
Ahogy a neve is mutatja, a fahéj a Délkelet-Ázsia trópusi vidékein, Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos fahéjfa kérge, vagyis inkább a kéreg belső vékony rétege, amit napon szárítanak, majd megőrölnek. Azonban egyre divatosabb a darabos fahéj felhasználása is. 4-féle fahéjat használnak világszerte, a már említett ceylonit (Cinnamomum verum), az indonéziai fahéjat (C. burmanni), a vietnami fahéjat (C. loureiroi) és a cassia vagy kínai fahéjat (C. aromaticum). A ceyloni fahéj visszafogottabb, édeskés ízű, a cassia típus erősen fűszeres, csípős, a kínai néha kesernyés is lehet.
Az íz mellett fontos a fahéj kumarintartalma is, ami a ceyloniban nagyságrendekkel kisebb, mint a cassiában. A kumarin többféle növényben is megtalálható aromaanyag, aminek nagyobb mennyiségben mérgező, véralvadásgátló és májkárosító hatása van, ezért a minél kisebb kumarin tartalmú fahéj fogyasztása ajánlott. Európában az ún. ceyloni fahéj használata jellemző, de pl. Amerikában és Ázsiában a cassia fahéjat használják, és nemcsak édességekbe, hanem húsokhoz, mártásokhoz is (erősebb, fűszeres íz). A dekorációként a cassia fahéj használatos, mert egyrészt vastagabb, másrészt jóval olcsóbb, mint a ceyloni. A legtöbb (80-90%) ceyloni típusú fahéjat Srí Lankán termelik, a cassia fahéj termelésének kétharmadát Indonézia adja, a többin főleg Kína, Vietnam és Burma osztozik. A fahéj emésztésserkentőként, gyomorerősítőként használatos, gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása miatt pedig gyakran használják pl. szájvizekben.
 
anise-2926_960_720
SZEGFŰSZEG
A szegfűszeg is a trópusokról származik, de ma már nagyobbrészt Afrikában és Madagaszkáron termelik. A szegfűszeg a növény virágbimbója, amit még kinyílás előtt leszednek és megszárítanak. Jellegzetes aromáját többféle illóolaj adja, használják süteményeken és a forralt boron kívül mártásokba, páclevekbe, savanyúságok ízesítésére, valamint a szegfűszegolajat a gyógyászatban is alkalmazzák. Európában, a középkorban, a fahéj és a szegfűszeg a legritkább fűszerek közé tartozott. Áruk az aranyéval vetekedett, csak a nemesi, főúri konyhák fűszerei voltak. Roppant nagy üzlet volt ezen termékek kereskedelme, komoly háború folyt a termőhelyek felkutatásáért és birtoklásáért. Az áttörést Magellán hozta el, aki felfedezte a Fűszer-szigeteket, és Victoria nevű hajója jelentős mennyiségű szegfűszeggel és szerecsendióval tért vissza. Tettéért nemesi rangot kapott, címerébe a fahéj, szerecsendió és a szegfűszeg is bekerült.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Édesítőszerek – 1.rész

eteltcsakokosan

A vásárokban is okosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató