A mérges gombákat csak megenni veszélyes, vagy már kézzel megtapogatni is?
A nem vadon termő, termesztett gombák jó állapotban (frissen, sérülés-, és penész mentesen) alkalmas gombás ételek készítésére.
Más a helyzet a vadon termő gombák esetében. Általános szabály, hogy csak azt a gombát szabad leszedni, amit ismerünk. További szabály, hogy ismeretlen beazonosíthatatlan személytől, alkalmi árustól ne vegyünk gombát. Piacon csak engedéllyel rendelkező árustól, megvizsgált, fogyasztásra alkalmas tételből vásároljunk gombát. A mérgező gombáknak a spórája is mérgező lehet, Ezt a kontaminációt előzi meg a gomba szakellenőr azzal, hogy azokat a bevizsgálásra átadott gombákat is megsemmisíti, amelyek között akár csak 1 db mérgező gombát is talált. A mérgező gomba érintésével a kezünkre is kerülhetnek gomba spórák, amelyek bizony okozhatnak nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű gombamérgezést.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom