Ételtcsakokosan

Csak megenni veszélyes, vagy már kézzel megtapogatni is?…

2020. április 9.

A mérges gombákat csak megenni veszélyes, vagy már kézzel megtapogatni is?

A nem vadon termő, termesztett gombák jó állapotban (frissen, sérülés-, és penész mentesen) alkalmas gombás ételek készítésére.
Más a helyzet a vadon termő gombák esetében. Általános szabály, hogy csak azt a gombát szabad leszedni, amit ismerünk. További szabály, hogy ismeretlen beazonosíthatatlan személytől, alkalmi árustól ne vegyünk gombát. Piacon csak engedéllyel rendelkező árustól, megvizsgált, fogyasztásra alkalmas tételből vásároljunk gombát. A mérgező gombáknak a spórája is mérgező lehet, Ezt a kontaminációt előzi meg a gomba szakellenőr azzal, hogy azokat a bevizsgálásra átadott gombákat is megsemmisíti, amelyek között akár csak 1 db mérgező gombát is talált. A mérgező gomba érintésével a kezünkre is kerülhetnek gomba spórák, amelyek bizony okozhatnak nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű gombamérgezést.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A burgonya önmagában is lehet főétel

eteltcsakokosan

TEJBEN-VAJBAN 2.

eteltcsakokosan

Nektarin

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató