Ételtcsakokosan

Édes, mint a méz

2018. október 9.

A méz közel 190 hasznos anyagot tartalmaz, többek között 19 féle aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint és enzimeket. A méz cukortartalma magas, eléri a 85–95%-ot is, nagy része fruktózból (gyümölcscukor) és glükózból (szőlőcukor) áll.

A méz fogyasztói forgalomba kerülésének szigorú minőségi követelményei vannak, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv előírása határoz meg. Más élelmiszer-összetevő (adalékanyagot is beleértve) és mézen kívüli egyéb anyag, melyet nem a méhek juttattak bele a természetes méz létrehozása során, nem adható hozzá (pl. mesterséges enzim, víz, fruktóz, izocukor stb.)
A világon több mint 300 fajta mézet ismerünk, hazánkban több mint 20 félét termelünk. A legismertebb hazai mézek többek között az akác és a hárs, mert ezekből termeljük a legtöbbet. Magyarország méztermelése igen magas, a hazai fogyasztás viszont elég alacsony (0,6–0,7 kg/év) így a termékek nagy részét (80%) exportáljuk.
A méznek számos jótékony hatása lehet az emberi szervezetre, mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva. Szerves savai, illat- és aromaanyagai javítják az emésztést és fokozzák az étvágyat. A méz emellett baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatással bír, ezért a megfázást, légúti betegségeket kúrálja. A méz nem csak a fáradtságot küzdi le, de elősegíti a szellemi és fizikai felfrissülést, valamint az idegrendszerre is nyugtató hatással van. A gyerekek betegségekkel szembeni ellenálló-képessége nagymértékben növelhető, ha rendszeresen mézet fogyasztanak.
A méz alacsony pH-értékének, magas sav-, valamint alacsony víztartalmának köszönhetően sokáig eltartható, a káros mikroorganizmusok nem képesek elszaporodni benne.
Tanácsos a méz csomagolásán található címkét vásárlás előtt áttanulmányozni, és ennek ismeretében eldönteni, hogy megvesszük-e. A címkén minden esetben fel kell tüntetni a méz eredetét, a származási ország(ok) nevének megjelölésével. Különböző országokból származó mézek keverésekor a felsorolás a következőkkel helyettesíthető: EU-országok mézkeveréke, nem EU-országok mézkeveréke, EU- és nem EU-országok mézkeveréke.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok otthoni ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Tarolt a budapesti csapat

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató