Ételtcsakokosan

Vince nap és a bor

2015. január 22.
Vicente_de_Zaragoza_anonymous_painting_XVI_century-400x652

Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermést jósoltak.

A közismert időjárási regula így hangzik:
“Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince.”

Szent Vince élete nem szól a borról, valószínűleg ünnepének dátuma miatt és neve borral hasonló hangzása miatt vált a borászok védőszentjévél. (Vin-Cent franciául annyi, mint százszoros bor)

Legenda

Vicente_de_Zaragoza_anonymous_painting_XVI_century-400x652A Szent Vince diakónus kínszenvedése (Passio S. Vincentii levitae) szerint Vince az Ibériai-félszigeten, Huescában született. Szülei valószínűleg nemesek voltak, ami a középkorban jelentősen előmozdította tiszteletét. Neve latin eredetű: a „Vincentinus” jelentése Győzedelmes. A szent és a profán tudományokra szent Valér, Zaragoza püspöke oktatta. Diakónussá szentelése után Vince látta el mindazon tennivalókat, amelyekre püspöke öregsége és hiányos beszédkészsége következtében már nem volt alkalmas. Amikor Diocletianus császár elrendelte az utolsó nagy keresztényüldözést (303-ban), Valencia helytartója azzal akart tekintélyt szerezni magának, hogy a parancs végrehajtását a püspökön és diakónusán kezdte: bilincsbe verve Zaragozából Valenciába vezették őket, és válogatott módokon kínozni kezdték őket.

Az ősz püspök hamarosan kiszenvedett, Vince szenvedéseit azonban a helytartó igyekezett elnyújtani. A temetést is megtagadta tőle: a holttestet kidobták a szántóföldre, kutyák és madarak martalékául. A legenda szerint ekkor Isten egy nagy hollót küldött, és az megvédte a tetemet, amit ezért zsákba varrtak, és azt kövekkel súlyosbítva a tengerbe vetették. A tenger hullámai azonban újra meg újra a partra sodorták a szentet, míg csak egy keresztény meg nem találta, és illően el nem temette. Csontjait Valenciában őrzik.

Szokások Vince napon

Glass_of_red_wine-682x1024Legendája és a jósversike Vincét tagadhatatlanul vízöntői képességekkel ruházza fel. Hasonlóképpen sok más e naphoz fűződő szokás is. A vincézésnek pl., amelynek során a szőlőskert szélét János napján szentelt borral vagy szentelt vízzel öntözik meg, alapja az a hiedelem, hogy ha Vince napján esik az eső, sok bor lesz. (Az esővíz – a szőlőszemekbe felszívódva – valóban borrá válik majd, ezzel együtt az sem véletlen, hogy a kánai menyegző csodájáról Vince-nap tőszomszédságában emlékeztek meg.) Általános vélekedés szerint sok bort kell innunk Vince-napkor, ha azt akarjuk, hogy jó szőlőtermés legyen.

A nap szokásai közé tartozott még a jelképes szőlőmetszés. A levágott vincevesszőt vízbe állították, és hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan. A jelképes metszés magyarázza, mi köze a szőlészethez e fagyos téli napnak, amikor még hó alatt pihennek a tőkék és a rügyek is alusznak. Nos, ami nálunk jelképes cselekedet, tőlünk délebbre nagyon is valóságos. A mediterráneumban január végére már végeznek is a metszéssel, mivel ott hamarosan megindul a nedvkeringés a venyigékben.

A vincellér szó is a vincéből ered, vincellér a szőlők kezelésével és megőrzésével, illetve nagyobb szőlőknél az azokban előforduló munkák felügyelésével megbízott személy

A mai korban is Vince napon kerülnek megszervezésre különböző borhoz kapcsolódó rendezvények.  Borszentelést, pincejárást, borbírálatot és bórkostolókat tartanak a bovidékek borászai és pincéi országszerte. 

Forrás: http://mek.niif.hu,  http://jelesnapok.oszk.hu, wikipedia.hu

Kép: wikimedia.org

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Borban az igazság…

eteltcsakokosan

A világ egyik leghíresebb kávémárkáját is magyar alapította

eteltcsakokosan

Lakodalom okosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató