Ételtcsakokosan

Tartósítás szárítással

2020. augusztus 24.

A szárítás egyike a legrégebbi tartósítási módszereknek, és bár a technológia sokat fejlődött, a lényeg nem változott: az élelmiszer minél kevesebb vizet tartalmaz, annál kevésbé romlékony.

A szárítás egyike a legrégebbi tartósítási módszereknek, és bár a technológia sokat fejlődött, a lényeg nem változott: az élelmiszer minél kevesebb vizet tartalmaz, annál kevésbé romlékony. A szárítás azon az elven működik, hogy az élelmiszerek víztartalmát csökkentik, ezzel érve el a tartósítási hatást. A vízelvonással megakadályozzuk, hogy a mikroorganizmusok elszaporodjanak, és gátoljuk az enzimek természetes tevékenységét, megóvva élelmiszereinket a korai romlástól.
Régen a nap melegénél, tűz mellett szárították a különböző élelmeket. Ma már a korszerű eljárások során lehetőség van arra, hogy az élelmiszerek víztartalmát szabályozott hőmérséklet mellett az optimális szintre állítsák be. Ide tartozik az aszalás, a porlasztásos szárítás (tejpor), fagyasztva szárítás (liofilezés), valamint a sűrítés, amelyet többnyire együtt alkalmaznak egyéb anyagok (pl. cukor, só) hozzáadásával.
Arra, hogy az élelmiszerek egész évben biztonsággal fogyaszthatóak legyenek, számos házi eljárás létezik. Zöldfűszereket, paradicsomot, gyümölcsöt, gombát otthon a háziasszonyok, a mai napig szárítanak. Szárított élelmiszereket rendszeresen vásárolunk: szárazbab és lencse mellett például mazsolát, fűszereket, de akár szárított húsárut is.
A nyers és tisztított zöldségek, gyümölcsök kíméletes szárítása olyan alapanyagot ad, amelyek kellő ideig tartó vízben áztatás után, az eredeti tisztított nyersanyaghoz hasonlóan felhasználhatók.
Ha mi magunk szeretnénk nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget a téli hónapokra megőrizni, de nincs elég hely az éléskamrában vagy hűtőben, akkor saját magunk is száríthatunk pl. jól szellőző, pormentes helyen, sütőben kis fokozaton, kemencében, aszalógépben.
Gomba – a gombát drótrácsra helyezzük, és meleg, jól szellőző helyen 1-2 napig szárítjuk, időnként megforgatjuk. Ha kiszáradt, légmentesen záródó dobozba rakjuk, így akár 1 évig is eltartható.
Paradicsom – a paradicsomot hosszában kettévágjuk, eltávolítjuk a magját és a zöld csumáját, enyhén megsózzuk, és vágott felületével lefelé rácsra helyezzük, 30 percig így csöpögtetjük. A sütőt a legalacsonyabb fokozatra állítjuk, és 10-12 óráig szárítjuk, amíg ráncos és bőrszerű nem lesz. Légmentesen záródó dobozban 6 hónapig áll el.
Gyümölcs – az előkészített gyümölcsöt a sütőbe rakjuk, amit a legkisebb fokozatra állítunk. A sütő ajtaját kissé nyitva hagyjuk, és a gyümölcsszeleteket 6-8 órán keresztül szárítjuk. A kihűtött gyümölcsöket dobozba rakjuk, kissé letakarjuk.
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megfontoltan gyűjtsünk medvehagymát

eteltcsakokosan

TEJBEN-VAJBAN 1.

eteltcsakokosan

Az ősz királynője a hecsedli

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató