Ételtcsakokosan

Citrusok és kézmosás

2016. november 24.

Mivel a távoli termőhelyekről hazánkba kerülő citrusfélék a szállítás során megromlanának, illetve kiszáradnának, így felületkezelést alkalmaznak és védőréteggel látják el.

A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.

Azt, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy mellette növényvédő-szerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – még a lédig gyümölcsök esetében is! – fel kell tüntetni!

Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédő-szer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás  miatt később már nem lesz lemosható. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

A gyümölcsöket a fogyasztás és felhasználás előtt meg kell mosni. Ezt követően ajánlott csak a nem felületkezelt, illetve bio citrom, narancs héját felhasználni süteménybe.

hand-472244_640

Ami kiemelendő és gyakran kimarad: kezet kell mosni és úgy bontani gerezdekre a gyümölcsöket!

Ezzel elkerülhetjük, hogy a héjról esetlegesen a kezünkre került növényvédő-szer vagy egyéb anyag a gerezdekre és ezáltal a szervezetünkben kerüljön.

Pont ezért az óvodákban is így járnak el a gyerekeknek szánt gyümölcsökkel, otthon is figyeljünk erre.

Másik érdekesség, hogy óvatosságból, érdemes a banán héját is megmosni.

Továbbiak: Fokozottan vigyázzunk a citrusfélék héjával

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

9 ok, amiért érdemes magunkra főzni

eteltcsakokosan

Egészséges reggeli

eteltcsakokosan

Teázási szokások

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató