A hűtőtáskák és hűtőládák a nyár egyik legfontosabb kellékei. Alapvetően két hűtőtáskatípust különböztetünk meg, a passzív és az aktív táskákat.
A passzív hűtőtáska lényegében egy szigetelt tér, melyben az élelmiszer hűvös marad a szállítás idejére. Ez lehet:
- puha falú: melynél két textilréteg között van egy 0,5–1 cm-es szivacs. A hűtést jégakkuval, jeges palackkal tudjuk biztosítani.
- merev falú: kemény, strapabíró műanyagból, vastagabb hőszigeteléssel készül. A hűtést jégakkuval, jeges palackkal tudjuk biztosítani.
Az aktív hűtőtáska saját hűtőberendezéssel rendelkezik, elektromos áramra van szüksége, merev fala van. Hűtési teljesítményét fokozni tudjuk, ha jégakkukat is használunk.
A kínálat nagy, válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet és tartsuk be az alábbi tanácsokat, hogy a benne tárolt élelmiszer friss maradjon.
- Ha hosszabb ideje nem használtuk a hűtőtáskát és nem vagyunk biztosak abban, milyen állapotban lett eltéve, érdemes használat előtt tisztítószeres vízzel kimosni a belsejét.
- Gondolkozzunk előre, tartsunk a fagyasztóban néhány jégakkut, így bármikor használhatjuk a hűtőtáskánkat.
- Ne tegyük tűző napra az élelmiszerrel teli hűtőtáskát, inkább árnyékos helyet válasszunk neki, hiszen így sokkal tovább tudja tartani a hőmérsékletet.
- Ha úgy látjuk, hogy túlságosan felmelegedett a hűtőtáska, a maradékot inkább ne fogyasszuk el, dobjuk azt ki. Nem éri meg kockáztatni.
- A bevásárlást követően vagy a piknik végeztével, amint hazatérünk, ürítsük ki a hűtőtáskát. Minden használat után mossuk ki tisztítószeres vízzel a táska belsejét, győződjünk meg róla, hogy tiszta lett, majd töröljük szárazra. A táskát hagyjuk nyitva addig, amíg biztosan kiszárad, így nem lesz a későbbiekben kellemetlen a szaga.