Ételtcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

2019. augusztus 13.

Az Outbreak News Today cikke röviden ismerteti a Purdue Egyetem kutatói által összeállított tanulmányt, melyben a kutatók az állítják, hogy a celeb séfek sokszor nem adnak jó tanácsokat.

A nemrégiben készült tanulmányukban a szakértők górcső alá vettek több televíziós és interneten található főzőműsort. Felmérték a szakácsok viselkedését. A tanulmány középpontjában a húst tartalmazó receptek álltak, hiszen a húsos ételek esetében a legnagyobb a keresztszennyeződés kockázata.
A 2015. januárja és októbere közötti időszakban összesen 100 főző show-t elemeztek. Elsősorban a helyes élelmiszer-biztonsági gyakorlatokra fókuszáltak. Olyan neves szakácsok műsorait is bevonták a vizsgálatba, mint Nigella Lawson,  Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Martha Stewart.
A szakácsok főzéseik alkalmával figyelmen kívül hagyták, gyakran be sem mutatták a megfelelő élelmiszerbiztonsági gyakorlatokat. Nem mostak kezet, nem használtak külön vágódeszkát és nem megfelelő főzési és hűtési eljárásokat mutattak be.
A kutatók kiemelték, hogy a celeb séfek népszerűsége az évek során emelkedett, példaképként szolgálnak a fogyasztók számára. Félő, hogy a rossz élelmiszerbiztonsági gyakorlataik beivódnak a nézőkbe és azt erősítik, hogy a rossz viselkedés elfogadható.
A tanulmány rávilágított egy olyan résre, amelyet át kell hidalni annak érdekében, hogy a társadalom élelmiszerbiztonsági magatartása javuljon. Megoldás lehet olyan televíziós, internetes műsorok ösztönzése, amelyek helyes élelmiszerbiztonsági gyakorlatokat modelleznek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nagyító alatt a mikrozöldek

eteltcsakokosan

Kiadvánnyal a kismamákért

szucseva

Házi savanyúságok-élelmiszerbiztonság a tartósításnál

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató