Ételtcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

2019. augusztus 13.

Az Outbreak News Today cikke röviden ismerteti a Purdue Egyetem kutatói által összeállított tanulmányt, melyben a kutatók az állítják, hogy a celeb séfek sokszor nem adnak jó tanácsokat.

A nemrégiben készült tanulmányukban a szakértők górcső alá vettek több televíziós és interneten található főzőműsort. Felmérték a szakácsok viselkedését. A tanulmány középpontjában a húst tartalmazó receptek álltak, hiszen a húsos ételek esetében a legnagyobb a keresztszennyeződés kockázata.
A 2015. januárja és októbere közötti időszakban összesen 100 főző show-t elemeztek. Elsősorban a helyes élelmiszer-biztonsági gyakorlatokra fókuszáltak. Olyan neves szakácsok műsorait is bevonták a vizsgálatba, mint Nigella Lawson,  Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Martha Stewart.
A szakácsok főzéseik alkalmával figyelmen kívül hagyták, gyakran be sem mutatták a megfelelő élelmiszerbiztonsági gyakorlatokat. Nem mostak kezet, nem használtak külön vágódeszkát és nem megfelelő főzési és hűtési eljárásokat mutattak be.
A kutatók kiemelték, hogy a celeb séfek népszerűsége az évek során emelkedett, példaképként szolgálnak a fogyasztók számára. Félő, hogy a rossz élelmiszerbiztonsági gyakorlataik beivódnak a nézőkbe és azt erősítik, hogy a rossz viselkedés elfogadható.
A tanulmány rávilágított egy olyan résre, amelyet át kell hidalni annak érdekében, hogy a társadalom élelmiszerbiztonsági magatartása javuljon. Megoldás lehet olyan televíziós, internetes műsorok ösztönzése, amelyek helyes élelmiszerbiztonsági gyakorlatokat modelleznek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az elfeledett sárgadinnye

szucseva

Endívia

eteltcsakokosan

Dunsztolás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató