Ételtcsakokosan

Hűsítő, édes nyár

2018. június 15.

A nyári forróságban mindig jól jön egy kis hűsítő, édes finomság. Millió formája létezik, kezdve a fagylaltoktól a parfékon és jégkrémeken át az egészségesebb gyümölcsös finomságokig.

finomnyár
Mindegyiket elkészíthetjük házilag is, és léteznek már kicsit egészségesebb, cukormentes vagy cukrot helyettesítő változatok is, melyekre az alábbi receptek között is találnak példát.
Mire kell ügyelni az otthoni fagylaltkészítéskor?

  •  Csak tiszta eszközöket használjon!
  • A munka megkezdése előtt mosson kezet, és ha szükséges, közben többször is (például gyümölcstiszítás után)!
  • Kizárólag friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon!
  • Ha porból készíti a fagylaltot, tartsa be a terméken szereplő használati utasítást!
  • Az elkészült fagylaltot mélyhűtőben tárolja. Ha nagyobb mennyiséget készít, csak annyit vegyen ki a mélyhűtőből, amennyit azonnal el is fogyaszt!
  • Ha a fagylalt megolvadt, ne fagyassza újra!

Nyári gyümölcsrizs
gyümölcsök
Hozzávalók
20 dkg rizs, 1 bio citromból nyert citromhéj (reszelve), 3 dl tej, 3 dl víz, 10 dkg méz (esetleg édesítőszer), 1 ek étkezési keményítő, 1 ek vaj, 4 dl habtejszín, 1 rúd vanília, 1 tk fahéj, 1 csipet só, 30 dkg eper vagy málna
Elkészítés
A friss gyümölcsöt két evőkanál mézzel és egy evőkanál étkezési keményítővel sűrűre főzzük, mintha lekvárt készítenénk, majd félretesszük. A rizst hideg vízzel kicsit átmossuk. A bio citromot jól megmossuk, héját lereszeljük. A tejet a vízzel, a kikapart vaníliarúd magjával, a mézzel és a citromhéjjal, valamint a vajjal és egy csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, fahéjjal ízesítjük és lassú tűzön kevergetve puhára főzzük (kb. 20 perc). A tejszín felét kemény habbá verjük. A kihűlt rizshez adjuk a maradék folyékony tejszínt, majd több részletben, lazán kevergetve hozzáadjuk a tejszínhabot is. Üvegpoharak aljába tesszük a kihűlt epret vagy málnát, rámerjük a gyümölcsrizst, egy kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy jól tömörödjön és hűtőben egy éjszakán át pihentetjük. Ha jól lehűlt (esetleg egy napot is érdemes várni), kiborítjuk a poharakból, tetejüket friss gyümölcsszemekkel megszórva tálaljuk.
Jeges kávés csoki
jegeskávé
Hozzávalók
5 dkg csokoládé (a főzőcsoki is jó, de természetesen minél jobb minőségű a csoki, annál finomabb), 5 ek cukor, 2,5 dl erős főzött feketekávé, 7 dl tej, 2 dl habtejszín
Elkészítés
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk. Vigyázzunk, a csoki hamar megég! Hozzáadjuk a kávét és a cukrot, majd a kettőt együtt felforraljuk. Ekkor mehet bele a tej, amivel még pár percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal tálaljuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

eteltcsakokosan

Tavaszi ropogós

eteltcsakokosan

Ünnep

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató