Ételtcsakokosan

Vetésforgóval vagy anélkül

2015. április 16.
thanksgiving-696164_1280-1024x677

Meglepő, hogy már a középkor gazdálkodói felfedezték, hogy ha évekig ugyanazon a területen termelnek egy növényt, egyre kevesebb termésre számíthatnak, a növények leromlanak.

Ezt kezdetben a földek ugaroltatásával (pihentetésével) oldották meg, amely biztosította a termőföld regenerálódását. Az ugaroltatást időközben a vetésforgó váltotta fel, amikor egy-egy kultúra csak több év után tért vissza az eredeti termőhelyére.

Napjainkban a vetésforgó a korszerű mezőgazdasági és kertészeti gazdálkodás természetes része, azonban a házi kertek művelőinek is tudatosítaniuk érdemes, hogy azonos növényfajokat egymás után ugyanarra a helyre ültetni, vetni nem célszerű. Erre már a következő évi vetemények megtervezésénél oda kell figyelnünk.

Néhány növény jól tűri a monokultúrát. Ilyen például a csemegekukorica, amely önmaga után vetve is jó termést ad. A vetésváltás legfőbb oka, hogy a területen felszaporodhatnak a faj specifikus kártevők és kórokozók, amelyek áttelelve a következő év kultúráját is megbetegíthetik.thanksgiving-696164_1280-1024x677

Ha felszedéskor a sárgarépa, illetve a petrezselyem gyökerei torzak, színtelenek, és a hajszálgyökereken kis göbök láthatók, az szárfonálféreg jelenlétére utal. Ezeknek az apró fonalférgeknek kedvelt tápnövénye még a paradicsom, a paprika, a lucerna, a borsó és a hagyma, amelyeket legalább négy évig nem tanácsos egymás után ültetni.  Burgonya után se ültessünk paradicsomot vagy paprikát, mivel ezek rokon fajok, károsító szervezeteik is közösek. Ha a paradicsomunkon előző évben rothadó foltok jelentek meg, és ezeket a bogyókat nem szedtük le, hanem a talajba kerültek, számíthatunk arra, hogy az ugyanarra a helyre ültetett paradicsomunk is beteg lesz.  A kabakosok (uborka, tökfélék) szintén igénylik a vetésváltást. Az uborka, sárgadinnye esetén a rögzített támrendszer kedvéért azonban tehetünk némi kivételt. A káposztafélék is meghálálják a vetésváltást. A bab és a borsó – mivel nitrogén megkötő növények – jó előveteményei más növényeknek, de önmaguk után ne vessük őket.

A szemmel láthatóan beteg kardvirág hagymagumókat semmisítsük meg, és ne ültessük a hagymagumókat minden évben azonos helyre. Az őszirózsa vetőmagvakkal a fuzáriumos hervadás kórokozóit hurcolhatjuk be, amelyek a talajban áttelelve a következő évben nem csak az őszirózsa, hanem a büdöske és a rézvirág pusztulását is okozhatják.

Megfelelő vetési sorrend beiktatásával kertünkben minimalizálhatjuk a növényvédőszer-felhasználást és biztosíthatjuk a megfelelő termésmennyiséget.

Tudták, hogy 2015 a Talajok Nemzetközi Éve? Érdekességeket a NÉBIH honlapján olvashat.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egészséges bodzaszörp

eteltcsakokosan

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Gabona babona

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató