Nem mindegy, hogy milyen előkészületek után, mibe kerül a gyermek uzsonnája. Íme 10 élelmiszerbiztonsági jó tanács, amivel elkerülhető az élelmiszer okozta megbetegedés.
- Olyasforma uzsonnásdobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek oly részei, vagy olyan zugok ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok.
- Szánjunk rá időt, frissen készítsük el az uzsonnát!
- Az uzsonnásdobozt, uzsonnászsákot a gyermek szennyeződéstől védett módon, a hátizsákjában tudja tárolni.
- Uzsonna készítése előtt alaposan mossunk kezet, tiszta eszközöket használjunk, legyen külön vágódeszka a hús-, és zöldségfélék előkészítéséhez.
- Élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos ételeket válasszunk: péksütemény/kenyér, szendvicsbe száraz szalámi, konzervek, keménysajt-félék, müzliszeletek.
- A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le, mielőtt becsomagolnánk.
- Mindent külön csomagoljunk: pl. szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, a zöldség- és gyümölcsdarabokat vagy olajos magvakat külön dobozba.
- Gyerekeknek érdemes jégakkut, vagy jól behűtött palackot tenni az uzsonnás zacskójába/dobozába, hogy hűvösen tartsa fogyasztásig az élelmiszert.
- A biztonság kedvvért tegyünk a gyermek táskájába higikendőt, vagy fertőtlenítő kéztisztító gélt, hogy étkezés előtt mindenképpen tisztítsa meg a kezét (ha valamiért netán nincs lehetőség kezet mosni).
- Minden használat után mossuk el az uzsonnás zacskót/dobozt. A maradékot és a csomagolóanyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.