Ételtcsakokosan

10 tanács a biztonságos uzsonnához

2020. szeptember 18.
AdobeStock_206197783-masolata.jpg

Nem mindegy, hogy milyen előkészületek után, mibe kerül a gyermek uzsonnája. Íme 10 élelmiszerbiztonsági jó tanács, amivel elkerülhető az élelmiszer okozta megbetegedés.

  1. Olyasforma uzsonnásdobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek oly részei, vagy olyan zugok ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok.
  2. Szánjunk rá időt, frissen készítsük el az uzsonnát!
  3. Az uzsonnásdobozt, uzsonnászsákot a gyermek szennyeződéstől védett módon, a hátizsákjában tudja tárolni.
  4. Uzsonna készítése előtt alaposan mossunk kezet, tiszta eszközöket használjunk, legyen külön vágódeszka a hús-, és zöldségfélék előkészítéséhez.
  5. Élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos ételeket válasszunk: péksütemény/kenyér, szendvicsbe száraz szalámi, konzervek, keménysajt-félék, müzliszeletek.
  6. A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le, mielőtt becsomagolnánk.
  7. Mindent külön csomagoljunk: pl. szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, a zöldség- és gyümölcsdarabokat vagy olajos magvakat külön dobozba.
  8. Gyerekeknek érdemes jégakkut, vagy jól behűtött palackot tenni az uzsonnás zacskójába/dobozába, hogy hűvösen tartsa fogyasztásig az élelmiszert.
  9. A biztonság kedvvért tegyünk a gyermek táskájába higikendőt, vagy fertőtlenítő kéztisztító gélt, hogy étkezés előtt mindenképpen tisztítsa meg a kezét (ha valamiért netán nincs lehetőség kezet mosni).
  10. Minden használat után mossuk el az uzsonnás zacskót/dobozt. A maradékot és a csomagolóanyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöld, sárga, csíkos hajócskák

eteltcsakokosan

#hűtőkihívás

eteltcsakokosan

Tavaszi ropogós

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató