A július beköszöntével kezdetét veszi a magyar dinnye szezonja. Édes ízével és frissítő zamatával mindenkit azonnal elvarázsol. Azonban néhány dologra érdemes odafigyelni a vásárlásakor.
A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik. Egyéves, földön kúszó szárú növény. Melegigényes, fagyérzékeny növény, ami az árnyékot nem tűri. Az étkezési célra termesztett dinnyének több mint ötszáz fajtája ismeretes. Hazánkban a kedvező éghajlat következtében az egész országban termesztik.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő dinnyét?
- Figyeljünk arra, hogy a májusban kapható dinnye általában külföldről származik. A magyar dinnyék július első heteiben érnek be.
- A kiválasztott termék legyen friss megjelenésű, megfelelően érett, tiszta, illetve megfelelő módon tisztított, idegen anyagoktól, károsítóktól és azok nyomaitól mentes.
- Figyeljük meg a dinnyéken a sárga foltot! Amennyiben nincs rajta, azt valószínűleg a beérés előtt leszedték. A dinnye nem utóérő gyümölcs, így az éretlen állapotban leszedett termések kevésbé leszek édes ízűek. Ezek feltehetően külföldről érkezett, import növények. A csíkos dinnyék közül azt válasszuk ki, amelyeken a fehér és a zöld csíkok között nagy a kontraszt.
- Vizsgáljuk meg a növény kacsát! A növény indájának a végén levő kapaszkodó kacs száradt, esetleg a végéből egy kis barnás nedű folyik, az jó érettségi állapotról és frissességről árulkodik.
- Ha a dinnyét megkopogtatjuk, egy kongó hangot kell hallanunk. A másik bevált módszer a minőség ellenőrzésére, ha alulról és felülről picit összenyomjuk a dinnyét, és amennyiben reccsenő hangot ad, az a dinnye jó érettségi állapotára utal.
- A görögdinnye értékesítése során a lékelés, illetve darabolás, szeletelés csak abban az esetben végezhető, ha rendelkezésre áll olyan eszköz, vagy egyszerű berendezés (pl. csappal ellátott tartály), amely ivóvíz minőségű víz biztosításával alkalmas a vágó eszközök valamint a dinnye felületének tisztántartására. Mindemellett szükséges a megfelelő csomagolás (fólia) a darabolt termék lefedésére. A lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba.
Érdemes a dinnye fogyasztásánál figyelembe venni, hogy magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek mértékkel fogyasszák. A nyári melegben kitűnő frissítő desszert, magas víztartalmának köszönhetően hidratálja a szervezetet. A-, B-, és C-vitamin tartalma kiemelkedő, ezért a dinnye fogyasztásával hozzájárulhatunk szemünk és bőrünk egészségének a fenntartásában.
A görögdinnye 10-13 Celsius-fokra behűtve a legfinomabb. Ideális párás pincében tartani, ám ha erre nincs lehetőségünk, akkor hűtőszekrényben, megfagyástól védve tároljuk. A félbevágott dinnyét, illetve a dinnyeszeleteket mindig fedjük le átlátszó fóliával, s egy-két nap alatt fogyasszuk el.