Ételtcsakokosan

Veszélyes hulladék a háztartásunkból

2015. január 13.
10059605564_acd8d0874b_h-809x1024

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!

10059605564_acd8d0874b_h-809x1024Évente több mint 100 ezer tonna étolajat használunk fel, ennek azonban csak kis része landol a megfelelő gyűjtőhelyeken. A vendéglátóknak kötelező a fáradt étolajat átadni egy engedéllyel rendelkező cégnek, a lakossági visszagyűjtés aránya viszont csekély. Pedig a használt étolaj éppúgy veszélyes anyagnak minősül, mint az elemek, az akkumulátorok vagy a motorolajok.  A magas hőfokon kezelt olajban úgynevezett poliaromás szénhidrogének keletkeznek, amelyek közül jó néhány bizonyítottan rákkeltő. A fáradt sütőolaj azonban nem csak az emberi szervezetre lehet káros, hanem a környezetre is.

A talajba vagy élővízbe kerülve záróréteget képez, így meggátolja az oxigénáramlást, ha pedig a lefolyóba kerül, akkor dugulást okozhat, és elszaporodhatnak benne a baktériumok. A legjobb megoldás a használt étolajat eljuttatni a megfelelő gyűjtőhelyekre. A vendéglátóhelyeknek, éttermeknek már évtizedek óta kötelező átadniuk a fáradt étolajat egy a kezeléséhez megfelelő engedéllyel rendelkező cégnek. A lakosságnak is megvan a lehetősége a gyűjtésre, bár sokan nincsenek tisztában azzal, hol adhatják le ezt a hulladékot.

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal?

Az így visszagyűjtött sütőolaj olyan telephelyére kerül, ahol zsírolvasztó berendezésben, zárt rendszerben dolgozzák fel. Az így keletkező anyagot a biodízel-iparág veszi fel, de kisebb mértékben a festék- és a gipszgyártásban is használható. Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak.

A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.
Hol adható le a használt sütőolaj?

Lakossági hulladékudvar: a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladékokat veszik át korlátlanul, térítésmentesen.

Benzinkutak: országszerte több mint 150 Mol-kúton helyeztek ki tárolókat, melybe használt sütőolajat lehet önteni. (A részt vevő kutak listája: www.boldogolaj.hu)
A társasházaknak lehetőségük van az erre szakosodott cégektől kérni egy gyűjtőedényt, amelyet megadott időközönként ürítenek.
• Kifejezetten használt sütőzsiradék begyűjtésére és felhasználásra szakosodott cégek, akik jellemzően vendéglátásból és közétkeztetésből gyűjtik be a nagy mennyiségben keletkezett veszélyes hulladékot.
Óvjuk meg a természetet: vizeinket és a talajt!
 

Forrás: boldogolaj.hu, metropol.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogyan válasszunk bevásárló alkalmatosságot?

eteltcsakokosan

Az ősz sztárja a szilva

eteltcsakokosan

Gluténmentesnek számít…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató