Ételtcsakokosan

Vékonyan vagy vastagon? – Pizza

2016. augusztus 1.

Közkedvelt étel a pizza, ízletes, tápláló és változatosan elkészíthető, kis erőfeszítés kell csak hozzá.

pizza-705061_640

Hozzávalók

  • 1/2 kg liszt
  • 1 ek só
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 dl tej
  • 4 dl langyos víz

Elkészítése

A pizzatészta elkészítésénél egy valamire kell ügyelni, hogy minden alapanyag langyos legyen. Futaasuk fel az élesztőt cukros langyos tejben, közben kicsit melegítsük meg a lisztet a mikróban és szitáljuk egy nagy tálba, szórjuk meg sóval és öntsük hozzá az élesztőt. Langyos víz adagolásával, folyamatos mozdulatokkal vagy robotgéppel gyúrjuk össze a tésztát, amíg ruganyos, hólyagos nem lesz. Hagyjuk egy órát meleg helyen kelni.

Amikor megkelt, akkor jöhet a formázás: lehet vékonyra nyújtani, esetleg kezünkkel elegyengetni egy kerek kiolajozott pizzalemezen vagy tehetjük téglalap alakú tepsibe is. Mi magunk dönthetjük el, hogy milyen vastagságú legyen a tészta.

A tésztára jön az elhagyhatatlan paradicsomszósz és reszelt sajt, majd ízlés szerint jöhetnek a feltétek. Végül 200-220°C fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Gluténmentes változat

Hozzávalók

  • 11,5 dkg rízsliszt
  • 8,5 dkg burgonyaliszt
  • 3 dkg tápiókaliszt
  • 1 ek xanthana por
  • 1/4 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1,5 tk szárított élesztő
  • 1 ek olaj, plusz a kenéshez
  • 2,5 dl kézmeleg víz
  • kevés kukoricaliszt a szóráshoz

Az elkészítése azonos a búzalisztből készült változattal, egyedül az állaga lesz más, kicsit ragadósabb tésztát kapunk, de a végeredmény ugyanolyan finom lesz lesz.

pizza-roller-266122_640

Tipp:

Élelmiszer-bizotnsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
  • A maradék pizzát lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe, majd fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Megelőzhető a Campylobacter okozta fertőzés!

eteltcsakokosan

Hull a szilva a fáról…

szucseva

Ezekre figyelj a fagylaltárusnál!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató