Ételtcsakokosan

Farsangi fánk másképp

2017. január 30.

Olyan ötletbe botlottunk az ismerősi körben, hogy csak a homlokunkat csapkodjuk “Miért nem nekem jutott eszembe!” 🙂 A farsang a vidámság ideje, tegyük a szokásos kerek fánkot még vidámabbá, változtassuk meg a formáját!

Farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot jelenti, és bár manapság is jelmezbálokról ismert, hajdan ez volt az év talán legvidámabb része. Magyarországon a középkorban honosodott meg, ilyenkor tartották a zajos mulatságokat, lakodalmakat. Idén március 1-jén van hamvazószerda, így már csak egy hónapunk van fánkot készíteni 🙂

16387252_1360030177394445_1173655366125097289_n
Kép forrása: Urbán Andrea

Hozzávalók

  • 60 dkg finomliszt
  • 3,5 dkg élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 0,5 dl rum (sütő)
  • 4 tojás sárgája
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3,5 dl tej
  • 7 dkg vaj

Elkészítése

A finomlisztet átszitáljuk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk. Utána 4 evőkanál lisztet meg 1 evőkanálnyi cukrot hozzáadva kovászt készítünk, és hagyjuk felfutni.

Ezalatt a rumot kissé meglangyosítjuk és 3 evőkanálnyi cukrot kiskanállal kevergetve föloldjuk benne. A többi lisztet egy tálba töltjük, és 4 tojás sárgáját, az  élesztőt, 1 mokkáskanál sót, 1 citrom reszelt héját meg a cukros rumot is hozzáadjuk. Fakanállal keverve először a 2,5 dl langyos tejet, majd apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. 6-8 perc dagasztás után hólyagos, lágy tésztát kapunk. Ezt konyharuhával letakarva, langyos helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ezután finoman átgyúrjuk, és lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Egyenletesen másfél ujjnyira lapítjuk, majd jöhet a szaggatás és itt lesz a csavar: Idén használjuk inkább a karácsonyi csillag, emberke vagy maci formákat és azzal szaggassuk ki a fánkokat.

A leeső tésztát újra összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk, de a kis darabkák önállóan is megsüthetők, például az olaj forróságának ellenőrzésére nagyszerűen megfelelnek. A fánkokat belisztezett gyúródeszkára sorakoztatjuk, és langyos helyen 25-30 percig kelesztjük.

Végül az egyik oldalukat középen kissé benyomjuk – ez kerül alulra -, majd közepesen forró olajba rakjuk. A lábast lefedjük, és a tésztát közepes lángon kb. 1,5 percig így sütjük. Utána a fedőt felemeljük, a fánkokat villával – anélkül hogy beleszúrnánk – megfordítjuk, és kb. 1,5 percig, fedő nélkül, tovább sütjük.

Porcukorral meghintjük, lekvárral tálaljuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A tálalás

eteltcsakokosan

Borban az igazság…

eteltcsakokosan

Hűtés melegben

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató