Ételtcsakokosan

Élelmiszerbiztonság a nyári szabadság alatt is

2016. augusztus 8.

A nyár kiemelten fontos időszak élelmiszer-biztonsági szempontból, mivel az élelmiszerek a melegben könnyebben megromlanak, a kórokozók gyorsabban elszaporodnak és gyakrabban étkezünk ismeretlen helyeken (strandon, utcai árusnál, fesztiválon és különböző éttermekben vagy szállodákban).

Pár fontos szabályt összegyűjtöttünk, amelyeket érdemes saját és mások egészsége miatt is betartani a nyaralás idején, legyen az utcai étkezde vagy a szálloda étterme.

breakfast-1005460_640

Utcán, fesztiválon

Gyrosozók, szendvicsezők, lángosozók, fagylaltárusok és egyéb vendéglátó-ipari egységek versenyeznek, hogy kínálatukból válasszunk. A megfelelő hely megválasztásáról és a biztonságos étkezésről részleteket itt olvashatnak: Étkezés az utcán 

Kemping, panzió

Közös hűtő esetén mindent dobozoljunk vagy zacskózzunk be, tüntessük fel rajta nevünket, elérhetőségünket (szobaszám, sátorozó hely, stb.) és úgy tegyük a közös hűtőbe. Első pillantásunk a hűtő külsejének és belsejének tisztaságára szegeződjön. Merjünk szólni a személyzetnek, vagy ha erre valamiért nincs lehetőség, takarítsuk ki mi magunk a használni kívánt hűtőt.

A második dolog, amire figyelni kell, hogy a hűtő elég hidegre van-e beállítva. Ha nem érezzük megfelelően hidegnek (+ 50C-nál nem melegebb hűtőtéri hőmérséklet), akkor állítsunk a szabályzón. Persze a másik véglet sem jó, amikor már megfagynak az élelmiszerek.

Utazáskor

Autóban, buszon és vonaton utazva is viszünk magunkkal ételt, vagy csak az útra vagy a nyaralás egész időtartamára. Ezekre kell figyelni ilyenkor!

Svédasztal

Szállodában a reggelit sok esetben svédasztalon tálalják, míg (nyári) rendezvényeken, esküvőkön a meleg ételeknél is sok esetben ezt a módszert használják.

  • Ne fogjuk meg kézzel a kihelyezett gyümölcsöket, péksüteményeket és egyéb élelmiszereket, használjuk a kihelyezett fogóeszköz. Amit megfogunk, azt ne tegyük vissza – mi sem szeretnénk a már más által összetapogatott péksüteményt, gyümölcsöt fogyasztani! Ne turkáljunk még fogóeszközzel sem az egyforma szelet szalámik, sajtok között, előbb döntsük el, hogy miből mennyit szeretnénk a tányérunkra tenni.
  • Ha leesik egy szedőkanál, csipesz a földre, ami gyakran előfordul, akkor vegyük fel és adjuk át a pincérnek vagy az arra járó szakácsnak.
  • Ilyenkor is figyeljünk az élelmiszerpazarlásra – csak annyi ételt vegyünk magunknak, amennyit biztosan elfogyasztunk. Inkább többször keveset szedjünk magunknak.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csomagolva vagy anélkül? – 2. rész

eteltcsakokosan

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Konkrét – Milyen tej van a dobozban?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató