Ételtcsakokosan

Egy gombócnyi finomság

2018. június 28.

A nyári édesség hallatán mindenkinek elsőre a fagylalt jut az eszébe. A hűsítő desszert rendkívül sokféle ízesítésben elkészíthető és szinte minden városban megvásárolható. Nem árt azonban a fagylalt kiválasztásánál körültekintőnek lennünk.

fagylalt
A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Előállítható pasztőrözéssel vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával.
A fagylalt összetétele (magas folyadék- és fehérjetartalma, továbbá más, gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor- és bélrendszert megbetegítő baktériumoknak. A tölcséres fagylalt csomagolatlan élelmiszer, ezért könnyen szennyeződhet (például cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandóan hűteni kell, mert már egy kis hőmérséklet-emelkedés a felületén olvadáshoz és gyors romláshoz vezet. A baktériumok így nagyon gyorsan elszaporodhatnak.
fagyis
Bármilyen erős is a fagylalt utáni vágyunk a kánikulában, legyünk egy kicsit válogatósak és figyeljünk a következő 8 aranyszabály betartására:

  1. Fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
  2. A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény.
  3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire.
  4. A tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van.
  5. A fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik.
  6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten.
  7. Az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta.
  8. A tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen uzsonnás dobozt válasszunk?

eteltcsakokosan

Sajtok a grillen

szucseva

Főzés a gyerekekkel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató