Sokszor úgy gondolja, hogy túl sok időt tölt bevásárlással? Sok aprósággal időt nyerhetünk, de vannak élelmiszerbiztonsági szabályok, amiket még idő szűkében is be kell tartani.
- Készítsünk bevásárló listát, így csak azokat a dolgokat fogjuk megvenni, amelyek azon szerepelnek. Takarékos szempontokat követve nézzük át előre az adott üzlet akciós újságját vagy honlapját, hogy mit érdemes vásárolni. Ne álljunk meg nézelődni a polcok között, legyünk célirányosak.
- Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű zacskót, kosarat és hűtőtáskát.
- A bevásárlókosár tisztaságára ügyeljünk! Ne tegyük bele a gyermeket a kosárba, ahol az élelmiszerek vannak, mert szennyezi a kosarat.
- Már a bevásárlókosárban is ügyeljünk az elrendezésre, hogy alulra kerüljenek a csomagolt, nehezebb termékek és felülre a puhább dolgok.
- Ügyeljünk arra, hogy a közvetlenül fogyasztható élelmiszerek (felvágottak, sajtok) mellé ne kerüljön nyers hús, tojás vagy földes áru (zöldség, gyümölcs).
- Figyelje a termékek, zöldségek-gyümölcsök csomagolását, külsejét. Pár példa:
- Ha a mélyhűtött termék csomagolása belül zúzmarás vagy a termék egy tömbbé összefagyott, ne vegye meg, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.
- Ne vásároljon olyan terméket, melynek csomagolása hiányos, nem fedi be az egész terméket vagy melyről gyanítható, hogy eredeti csomagolásából kibontották. Sérült, szennyezett csomagolású készítményt se vásároljon meg!
- Zöldség-gyümölcs legyen ép, egészséges, fényes
- Húsokat, felvágottakat, amelyeknek állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól nem tanácsos megvenni. Ellenőrizze az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén. Darált húst ajánlatos helyben daráltatni, úgy hogy látjuk mi kerül a darálóba.
- Tojást nézzük meg a tartóban: sérült, repedt vagy törött tojásokat ne vegyünk meg.
- A címkékre mindig szánjon időt! A polcokon található (előrecsomagolt) termékeknél a címkén rajta kell lenni legalább a termék megnevezésének, összetételének (allergének kiemelve), előállítójának vagy forgalmazójának, továbbá minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idejének és nettó mennyiségének is. A kínáló pultból az eladótól átvett termékeknél (nem előrecsomagolt élelmiszerek) a termék megnevezésének, lejárati idejének, allergéneknek és a mennyiségnek.
- Ha a hentes pultnál nem két zacskóba teszik a csirkehúst, akkor ne féljünk kérni még egy zacskót.
- Ne kézzel vegyük el a pékárut, használjuk a kihelyezett csipeszeket, ennek hiányában zacskóval fogjuk és tegyük másik zacskóba a kifliket, zsömléket, kenyeret és egyéb pékárut.
- Pénztárnál a futószalagra olyan sorrendbe rakjuk ki a vásárolt tételeket, ahogy a kosárba, zacskóba fogjuk tenni lentről fölfelé. Tehát rakjuk külön – távolabb egymástól – a tojást, a földes árukat, zöldségeket és a nyers húsokat. A bevásárló alkalmatosságokról és elrendezésükről itt olvashat bővebben: http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/mibe-vigyem-haza/
Ha olyan jellegű hiányosságot észlel, amely hatósági intézkedést igényel, forduljon bizalommal a helyileg illetékes élelmiszer-ellenőrző hatósághoz vagy hívja ingyenesen a NÉBIH 06-80/2 63244 zöld számát!
Kép forrása: wikipedia.org