Ételtcsakokosan

Varga Lara Rebeka mézeskalács receptje

2016. január 27.

Puha mézeskalácsVargaLauraRebeka7éves
Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 40 dkg porcukor
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 zacskó Kotányi mézesfűszerkeverék
  • reszelt kezeletlen citrom és narancshéj ízlés szerint
  • 4 ek.citromlé
  • 1 kg finomliszt

A mézet vajjal kis lángon felmelegítjük, majd kihűtjük. A tojásokat a cukorral, szódabikarbónával, fűszerekkel, reszelt héjakkal és a citromlével össze kell keverni robotgéppel. Felváltva adjuk hozzá a mézes vajat és a lisztet. A gép végig nem bírja ezt a sűrűséget, ezért a legvégén kézi erőt kell igénybe venni.

A tészta kenődik ekkor még, de ilyennek kell lenni ekkor a masszának.
Egy éjszakára mindenképpen hűtőbe kell tenni pihenni. (Több is lehet, nem lesz attól sem semmi baja. )

Másnap egy kisebb adagot lisztezett deszkán át kell gyúrni. Kb. 3 mm vékonyra nyújtani, kiszaggatni a formákkal és sütőpapíros tepsire rakni nem túl közel egymáshoz. ( Nagyon nagy távolság nem kell, de azért nőnek! )

Előmelegített sütőben légkeverésen én 150 fokon kb. 7-10 percig sütni. Normál üzemmódban legyen 170 fok! Semmiképpen nem szabad megbarnulnia, ez az egyik titka a puhaságnak – szép aranysárgán kell kivenni, mikor a teteje tapintásra már nem horpad be. Összesen kb. 200-220 db mézeskalács jön ki ebből az adagból.

Írómáz: 1 tojás fehérje, 2 lapos evőkanál étkezési keményítő, kb. 25 dkg porcukor. A porcukrot a keményítővel szitáljuk össze. A háromnegyedét adjuk a tojásfehérjéhez, alaposan keverjük ki, de habot verni nem kell. A keményítős porcukorból annyit adjunk hozzá apránként, amíg a máz nehezen szakadva folyik le a habverőről, már nem folyékony, de nem is kemény. Ha túl lágy adjunk még hozzá porcukrot, ha kemény, pár csepp vízzel hígítsuk. Csak kisebb mennyiséget töltsünk egyszerre zacskóba, végét kössük le. Legjobban megfelel erre a patentzáras hűtőzacskó, mely kellően merev és formatartó, ezért könnyű vele dolgozni. A zacskó sarkára kis lyukat vágjunk. A munka alatt kezünkben folyósabbá vált máz kis porcukorral újra kikeverve feljavítható. 

Terülőmáz: Az írómázból elvett kisebb mennyiséget kevés víz hozzáadásával folyékonyabbá teszünk és habosra keverjük. Ezzel a körvonalak közét kitölthetjük, így kapva nagyobb összefüggő fehér felületeket. Az elkészített mázat felhasználásig nedves ruhával letakarva, vagy légmentesen záró edényben tartsuk, mert gyorsan szárad. Élelmiszerfestékekkel, vagy természetes színező anyagokkal, mint cékla-, vagy spenótlével, kurkumával (sárga őrölt fűszer), kávéval, kakaóval stb. meg is színezhetjük a mázunkat. 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konkrét – A táborok

eteltcsakokosan

Mire jó az ételhőmérő?

eteltcsakokosan

Milyen a „márkázott” vaj?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató