Ételtcsakokosan

Csomagolva vagy anélkül? – 2. rész

2016. szeptember 1.

Ha sajtot vagy felvágottat szeretnénk vásárolni, akkor többnyire két értékesítési formában juthatunk hozzá. Beszerezhetjük a csemegepultból, ahol hagyományos kiszolgálással adják át nekünk a vitrinből kiválasztott élelmiszert, vagy választunk az önkiszolgáló pultokból, az előre csomagolt termékek közül. Komoly dilemma, hogy melyiket válasszuk? Elsősorban élelmiszer-biztonsági szempontokból nézve, összegyűjtöttük, mik az előnyök és hátrányok, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a döntésben. Cikksorozatunk második része következik.

Nagy kiszerelésű, előrecsomagolt termékek

uploads-5cimages-5c-zampon2-250x250Szinte mindenhol hozzájuthatunk nagyobb kiszerelésű élelmiszerekhez, egy vagy több  rúd kolbászhoz, szalámihoz, felvágotthoz, vagy egész tömb sajtokhoz, amelyek  „gyárilag” vannak becsomagolva. Az ilyen élelmiszerek egységnyi mennyiségére vetített ára alacsonyabb, mint a kis kiszerelésű fogyasztói csomagolásban forgalmazott társaiknak. Ugyanakkor a vásárlást megelőzően mérlegelni kell, hogy valóban ez lesz-e az olcsóbb, vagy csak látszatra az?

Gondoljuk át, hogy valóban van-e szükségünk ekkora mennyiségre. Valóban el tudjuk-e fogyasztani a lejárati időn belül? Valamint a nagyobb terméket tudjuk-e biztonsággal tárolni a háztartásunkban? Ha ezekre a kérdésekre nemmel, vagy bizonytalanul válaszolunk, szinte biztos, hogy nem jó vásárt csinálunk: nagy valószínűséggel pazarolni fogunk! Gyorsan romlandó termékek – mint a sajt és a felvágott – nagy mennyiségben hosszabb idejű tárolása élelmiszer-biztonsági kockázatot hord magában.

Olyankor érdemes ilyen kiszerelésű élelmiszert vásárolni, amikor nagy mennyiségben rövid időtartamon belül használjuk fel pl. sok szendvics készítünk egy vendégésre, állófogadásra.
Élelmiszer-biztonsági tipp:

  • Felvágottak szeletelésekor olyan vágódeszkán vágjunk, amit nem nyers húsok előkészítéséhez használunk.
  • Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket lehet kisebb adagokban lefagyasztva, továbbtárolni. A biztonságos tárolási időtartamokról alább olvashatnak.

A kép illusztráció, forrás: www.hellotrade.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A mesés Kelet misztikuma – a goji bogyó

eteltcsakokosan

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Zöld, sárga, csíkos hajócskák

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató