Ha sajtot vagy felvágottat szeretnénk vásárolni, akkor többnyire két értékesítési formában juthatunk hozzá. Beszerezhetjük a csemegepultból, ahol hagyományos kiszolgálással adják át nekünk a vitrinből kiválasztott élelmiszert, vagy választunk az önkiszolgáló pultokból, az előre csomagolt termékek közül. Komoly dilemma, hogy melyiket válasszuk? Elsősorban élelmiszer-biztonsági szempontokból nézve, összegyűjtöttük, mik az előnyök és hátrányok, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a döntésben. Cikksorozatunk második része következik.
Nagy kiszerelésű, előrecsomagolt termékek
Szinte mindenhol hozzájuthatunk nagyobb kiszerelésű élelmiszerekhez, egy vagy több rúd kolbászhoz, szalámihoz, felvágotthoz, vagy egész tömb sajtokhoz, amelyek „gyárilag” vannak becsomagolva. Az ilyen élelmiszerek egységnyi mennyiségére vetített ára alacsonyabb, mint a kis kiszerelésű fogyasztói csomagolásban forgalmazott társaiknak. Ugyanakkor a vásárlást megelőzően mérlegelni kell, hogy valóban ez lesz-e az olcsóbb, vagy csak látszatra az?
Gondoljuk át, hogy valóban van-e szükségünk ekkora mennyiségre. Valóban el tudjuk-e fogyasztani a lejárati időn belül? Valamint a nagyobb terméket tudjuk-e biztonsággal tárolni a háztartásunkban? Ha ezekre a kérdésekre nemmel, vagy bizonytalanul válaszolunk, szinte biztos, hogy nem jó vásárt csinálunk: nagy valószínűséggel pazarolni fogunk! Gyorsan romlandó termékek – mint a sajt és a felvágott – nagy mennyiségben hosszabb idejű tárolása élelmiszer-biztonsági kockázatot hord magában.
Olyankor érdemes ilyen kiszerelésű élelmiszert vásárolni, amikor nagy mennyiségben rövid időtartamon belül használjuk fel pl. sok szendvics készítünk egy vendégésre, állófogadásra.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
- Felvágottak szeletelésekor olyan vágódeszkán vágjunk, amit nem nyers húsok előkészítéséhez használunk.
- Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket lehet kisebb adagokban lefagyasztva, továbbtárolni. A biztonságos tárolási időtartamokról alább olvashatnak.
A kép illusztráció, forrás: www.hellotrade.com