A szerelmesek napjáról eszünkbe juthatnak az afrodiziákumok, amelyeket különleges fogásokba, ritkán asztalra kerülő – például csak Valentin-napra készített – romantikus vacsorákhoz is felhasználhatunk.
Sokfajta növénynek, ételnek és illatnak tulajdonítanak vágykeltő hatást, azért, mert vérbőséget okoznak vagy azért, mert ellazító hatásuk van.
Fűszerként vagy teának elkészítve alkalmazandóak például: ánizs, babérlevél, bazsalikom, chili, fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, vanília, borsmenta, petrezselyem. A zöldségek és gyümölcsök közül afrodiziákum a zeller, a datolya, a füge, a rukkola, a banán, az avokádó. Egyéb ételek közül az osztriga, a rákfélék, a méz, a csokoládé és a kávé is afrodiziákumnak minősül, és ne feledjük ki a felsorolásból a különböző olajokat, amelyeket masszázshoz használhatunk: ilyen a fahéj-, a szegfűszeg- és a szerecsendió-olaj.
Sokan szoktak eme jeles napra otthon készíteni süteményeket. Főleg a vajas, tejes, nyers tojást tartalmazó krémes sütemények elkészítésekor és tárolásakor legyünk elővigyázatosak. Csak kézmosást követően álljunk neki a munkának, tiszta edényekkel dolgozzunk, minden alapanyag megbízható helyről származzon, és tárolása hűtőben történjen, ne keveredjenek az alapanyagok, főleg ne húsfélékkel! Minden elkészült édességet minél hamarabb tegyük a hűtőbe (0 és +5 °C közötti hőmérsékleten) elkülönítve más ételektől. A sós ropogtatnivalókat száraz, szellős, hűvös helyen tároljuk.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom