Ételtcsakokosan

Érték, ízlés, minőség

2018. április 24.

A hungarikum elnevezés egy kiemelésre, megkülönböztetésre méltó értéket jelez. Az alábbi cikkünkben a magyarság csúcsteljesítményét jelentő hungarikumok közül az élelmiszereket tekintjük át.
kamilla
Mely szempontok alapján kerülhetnek az élelmiszerek a hungarikumok sorába?
A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény világosan meghatározza, hogy mi lehet hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 70 értéket tartalmaz, és ezeket a következő 8 szakterület alá lehet besorolni: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás. Az agrár- és élelmiszergazdaság területén jelenleg 24 nemzeti értéket tartunk nyilván, ez is mutatja, hogy milyen változatos ez a gyűjtemény, továbbá azt is, hogy nem csak a mezőgazdasági jellegű termékek dominálnak benne.
Kalocsa_Paprika_Múzeum
A hungarikumok megjelölése, a védjegyek feladata.
A hungarikum védjegy elsődleges feladata a hungarikum mozgalom során nevesített értékek beazonosítása. A hungarikum védjegy nem tanúsító védjegy, azaz önmagában nem tanúsítja annak a hungarikumként nyilvántartott terméknek vagy szolgáltatásnak a minőségét, amely esetében a használatot engedélyezték. A jogi szabályozás szerint ez a védjegy a Hungarikum Bizottság tevékenységének megjelenítésére, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő hungarikumok megismertetésének elősegítésére szolgál. Eddig nyolc darab védjegyhasználati szerződés került aláírásra, további kilenc darab védjegyhasználati kérelem pedig megtárgyalásra vár.
kurtos-1003888_960_720
Vannak-­e különösen kedvelt termékfajták az élelmiszerek körében?
Mindez egyéni ízlés kérdése, van, aki a csabai kolbászra esküszik, van, aki a gyulaira vagy a kalocsai vagy a szegedi paprikaőrleményre. Szerencsére elég nagy a Hungarikumok Gyűjteménye ahhoz, hogy mindenki kedvére csemegézhessen belőle az élelmiszereket illetően. Mindenesetre a hazai és a nemzetközi találkozókon, vásárokon bemutatott, az agrár- és élelmiszergazdaság területéhez tartozó hungarikum termékek között a pálinka, a tokaji aszú, az egri bikavér, a különböző kolbász- és szalámifélék, az akácméz, valamint  a jó minőségű magyar libamáj osztatlan sikernek örvend.
A hagyományosan igényes európai piacok közelsége és a számos Európán kívüli országban a minőségi élelmiszer-ipari áruk iránti kereslet növekedése lehetőséget teremt a prémium minőségű termékek növekvő mértékű értékesítésére. Ha egy élelmiszer-jellegű termék hungarikummá válik az mindenképpen pozitívum, marketingértékkel bír, amely konkrét gazdasági haszonnal jár Magyarország számára, hiszen tevőlegesen hozzájárul a pozitív nemzetkép alakításához.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

eteltcsakokosan

Mézédes mámor

eteltcsakokosan

Rántás vagy habarás?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató