Ételtcsakokosan

Érték, ízlés, minőség

2018. április 24.

A hungarikum elnevezés egy kiemelésre, megkülönböztetésre méltó értéket jelez. Az alábbi cikkünkben a magyarság csúcsteljesítményét jelentő hungarikumok közül az élelmiszereket tekintjük át.
kamilla
Mely szempontok alapján kerülhetnek az élelmiszerek a hungarikumok sorába?
A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény világosan meghatározza, hogy mi lehet hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 70 értéket tartalmaz, és ezeket a következő 8 szakterület alá lehet besorolni: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás. Az agrár- és élelmiszergazdaság területén jelenleg 24 nemzeti értéket tartunk nyilván, ez is mutatja, hogy milyen változatos ez a gyűjtemény, továbbá azt is, hogy nem csak a mezőgazdasági jellegű termékek dominálnak benne.
Kalocsa_Paprika_Múzeum
A hungarikumok megjelölése, a védjegyek feladata.
A hungarikum védjegy elsődleges feladata a hungarikum mozgalom során nevesített értékek beazonosítása. A hungarikum védjegy nem tanúsító védjegy, azaz önmagában nem tanúsítja annak a hungarikumként nyilvántartott terméknek vagy szolgáltatásnak a minőségét, amely esetében a használatot engedélyezték. A jogi szabályozás szerint ez a védjegy a Hungarikum Bizottság tevékenységének megjelenítésére, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő hungarikumok megismertetésének elősegítésére szolgál. Eddig nyolc darab védjegyhasználati szerződés került aláírásra, további kilenc darab védjegyhasználati kérelem pedig megtárgyalásra vár.
kurtos-1003888_960_720
Vannak-­e különösen kedvelt termékfajták az élelmiszerek körében?
Mindez egyéni ízlés kérdése, van, aki a csabai kolbászra esküszik, van, aki a gyulaira vagy a kalocsai vagy a szegedi paprikaőrleményre. Szerencsére elég nagy a Hungarikumok Gyűjteménye ahhoz, hogy mindenki kedvére csemegézhessen belőle az élelmiszereket illetően. Mindenesetre a hazai és a nemzetközi találkozókon, vásárokon bemutatott, az agrár- és élelmiszergazdaság területéhez tartozó hungarikum termékek között a pálinka, a tokaji aszú, az egri bikavér, a különböző kolbász- és szalámifélék, az akácméz, valamint  a jó minőségű magyar libamáj osztatlan sikernek örvend.
A hagyományosan igényes európai piacok közelsége és a számos Európán kívüli országban a minőségi élelmiszer-ipari áruk iránti kereslet növekedése lehetőséget teremt a prémium minőségű termékek növekvő mértékű értékesítésére. Ha egy élelmiszer-jellegű termék hungarikummá válik az mindenképpen pozitívum, marketingértékkel bír, amely konkrét gazdasági haszonnal jár Magyarország számára, hiszen tevőlegesen hozzájárul a pozitív nemzetkép alakításához.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire és hogyan használd a rebarbarát?

eteltcsakokosan

Folyadékpótlás a hőségben gyógyteákkal

eteltcsakokosan

Borban az igazság…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató