Nincsen Húsvét színes, díszes tojások nélkül. De ez jól is van így, hiszen amíg készülnek a tojások lélekben is készülhetünk az ünnepre, aztán pedig remek dekoráció, valamint ajándék lehet a locsolóknak.
A boltokban rengeteg színezék közül választhatunk, de ezeket természetes anyagokkal is kiválthatjuk, hatásuk pedig ugyanolyan jó, mint mesterséges társaiké.
Fontos megjegyezni, hogy repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre. A tojásokat főzhetjük a festő-lében is, de ha később szeretnénk megenni ezeket, akkor előbb főzzük tiszta vízben 10 percig, majd az elkészített, lehűtött festékben csupán színezzük a tojásokat. Főzés előtt célszerű mosogatószerrel megtisztítani a tojásokat a zsírtalanítás miatt, így egyenletesebben vonja majd be a színezék.
Az eljárás a következő. Egy liter vizet és két evőkanál ecetet öntsünk egy közepes méretű fazékba. Forraljuk fel, adjuk hozzá a festékanyagot, majd csökkentsük alatta a hőt és főzzük 30 percig. Kihűlés után használatra kész.
Sárga: adjunk 3 evőkanál kurkumát a forró vízhez és főzzük fél órán át. Legyünk óvatosak! A kurkuma igen erős festék, ha nem akarjuk, hogy sárga legyen a kezünk, használjunk gumikesztyűt.
Narancssárga: a forró vízhez 4 evőkanál őrölt pirospaprikát adunk, és fél órán át főzzük.
Zöld: vágjuk apróra a spenótot és főzzük félórán át.
Rózsaszín/lila: adjunk 4 csésze apróra vágott céklát a forró vízhez, a főzési idő ebben az esetben is 30 perc. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig tart az áztatás.
Kék: adjunk 3 csésze apróra vágott lila káposztát a forró vízhez.
Vörösesbarna: ehhez az árnyalathoz vöröshagyma héját használhatjuk az előbbiekhez hasonlóan.
A végső árnyalat az áztatás/főzés időtartamától, a festékanyagok mennyiségétől és nem utolsósorban a tojás alapszínétől függ. Szalonnabőrrel, étolajos törlőruhával fényesíthetjük ki a tojásokat.
A festett főtt tojás 5°C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható. A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tárold szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, akkor javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.
A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járj el. Kerüld azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.