Ételtcsakokosan

Tojásfejtés természetesen

2017. április 7.

Nincsen Húsvét színes, díszes tojások nélkül. De ez jól is van így, hiszen amíg készülnek a tojások lélekben is készülhetünk az ünnepre, aztán pedig remek dekoráció, valamint ajándék lehet a locsolóknak.

easter-nest-2164820_1280

A boltokban rengeteg színezék közül választhatunk, de ezeket természetes anyagokkal is kiválthatjuk, hatásuk pedig ugyanolyan jó, mint mesterséges társaiké.

Fontos megjegyezni, hogy repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre. A tojásokat főzhetjük a festő-lében is, de ha később szeretnénk megenni ezeket, akkor előbb főzzük tiszta vízben 10 percig, majd az elkészített, lehűtött festékben csupán színezzük a tojásokat. Főzés előtt célszerű mosogatószerrel megtisztítani a tojásokat a zsírtalanítás miatt, így egyenletesebben vonja majd be a színezék.

Az eljárás a következő. Egy liter vizet és két evőkanál ecetet öntsünk egy közepes méretű fazékba. Forraljuk fel, adjuk hozzá a festékanyagot, majd csökkentsük alatta a hőt és főzzük 30 percig. Kihűlés után használatra kész.

Sárga: adjunk 3 evőkanál kurkumát a forró vízhez és főzzük fél órán át. Legyünk óvatosak! A kurkuma igen erős festék, ha nem akarjuk, hogy sárga legyen a kezünk, használjunk gumikesztyűt.

Narancssárga: a forró vízhez 4 evőkanál őrölt pirospaprikát adunk, és fél órán át főzzük.

Zöld: vágjuk apróra a spenótot és főzzük félórán át.

Rózsaszín/lila: adjunk 4 csésze apróra vágott céklát a forró vízhez, a főzési idő ebben az esetben is 30 perc. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig tart az áztatás.

Kék: adjunk 3 csésze apróra vágott lila káposztát a forró vízhez.

Vörösesbarna: ehhez az árnyalathoz vöröshagyma héját használhatjuk az előbbiekhez hasonlóan.

A végső árnyalat az áztatás/főzés időtartamától, a festékanyagok mennyiségétől és nem utolsósorban a tojás alapszínétől függ. Szalonnabőrrel, étolajos törlőruhával fényesíthetjük ki a tojásokat.

A festett főtt tojás 5°C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható. A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tárold szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, akkor javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.

A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járj el. Kerüld azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Reggeli ébresztő – a kakaó

eteltcsakokosan

Krumpli-e az édesburgonya?

eteltcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató