Ételtcsakokosan
szivek-1024x576

A Valentin nap eredete

szivek-1024x576Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) egy vagy több keresztény mártír volt az ókori Rómában. A szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentjeként tisztelték, bár személye, illetve születési helye és ideje sem pontosan ismert. Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században vált Angliában és Franciaországban a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. E szerint, mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején – a hagyomány szerint február 14-én – kivégezték volna, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Előtte pedig búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. Az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre.

496-ban I. Gelasius pápa elrendelte ünnepét, azok között „…akiknek nevét méltán tisztelik, de akinek cselekedeteit csak az Isten ismeri.” A keresztények február 14-én ünneplik, amely pontosan egy nappal előzi meg az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepét. A római katolikus naptár szerint 1969-ig ünnepét február 14-én tartották, amikor kivették a külön napon ünnepelt szentek sorából és eltűnt az egyházi liturguából, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill († Róma, 869. február 14.) és Szent Metód liturgikus ünnepének. Ez a nap azonban ma is Bálint, illetve Valentin névnapja az angolszász országokban.

Az angolszász területekről először az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el az ajándékozás, a szerelmeslevél- és képeslapküldés szokása. Később Európa többi országában is népszerűvé vált. Magyarországra az 1990-es évek óta szokás, hogy virággal, édességgel és egyéb ajándékokkal lepik meg egymást a szerelmespárok.  (Forrás: wikipedia.org)

Afrodiziákumok

A szerelmesek napjáról eszünkbe juthatnak az afrodiziákumok, amelyeket különleges fogásokba, ritkán asztalra kerülő – például csak Valentin-napra készített – romantikus vacsorákhoz is felhasználhatunk. Sokfajta növénynek, ételnek és illatnak tulajdonítanak vágykeltő hatást, azért, mert vérbőséget okoznak vagy azért, mert ellazító hatásuk van.

Fűszerként vagy teának elkészítve alkalmazandóak például: ánizs, babérlevél, bazsalikom, chili, fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, vanília, borsmenta, petrezselyem. A zöldségek és gyümölcsök közül afrodiziákum a zeller, a datolya, a füge, a rukkola, a banán, az avokádó. Egyéb ételek közül az osztriga, a rákfélék, a méz, a csokoládé és a kávé is afrodiziákumnak minősül, és ne feledjük ki a felsorolásból a különböző olajokat, amelyeket masszázshoz használhatunk: ilyen a fahéj-, a szegfűszeg- és a szerecsendió-olaj.

 Receptek
Ahány ház, annyi szokás – a Bálint nap szólhat például arról, hogy szeretteinket kényeztetjük egy kicsit. Ehhez nem szükséges drága ajándékot vásárolni, otthon elkészíthető meglepetéssel is különlegessé tehetjük a hangulatot.
Ajándékok:
muffin-1024x768
Fügés-datolyás muffin
Hozzávalók 12 db-hoz:
A tésztához:

  • 20 dkg méz,
  • 8 dkg cukor,
  • 6 dkg vaj,
  • 10 dkg étcsoki (70%-os),
  • 2 ek tejszín,
  • 2 tojás,
  • 25 dkg liszt,
  • 3 tk sütőpor,
  • csipet só,
  • fél (bio) citrom héja,
  • 1 tk kardamom,
  • 1 tk fahéj,
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér,
  • 6 dkg datolya

Töltelék:

  • 7 dkg datolya,
  • 7 dkg aszalt füge,
  • 30 ml vodka,
  • 1,5 ek méz

Díszítés:

  • 15 dkg étcsoki,
  • 5 dkg fehér csokoládé,
  • vaj

A töltelékhez a fügét és a datolyát apróra vágjuk, leöntjük a vodkával, elkeverjük a mézzel, lefóliázva legalább 1 órát érleljük. Egy lábosban vízgőz felett összeolvasztjuk a mézet, cukrot, vajat, tejszínt, csokit. Kihűtjük, belekeverjük a tojásokat. A lisztet a sütőporral tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a, fűszereket, az apróra vágott datolyát és diót, majd a mézes keverékhez adjuk. A felét vajjal kikent szilikon formákba töltjük, elosztjuk rajta a vodkás gyümölcsöket, befedjük a maradék tésztával, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Rácsra tesszük kihűlni, kivesszük a formákból, vízgőz felett olvasztott csokival bevonjuk, hűvösre tesszük, míg a bevonat megszilárdul. Ekkor felolvasztjuk a fehér csokit is, kis hűtőzacskóba tesszük, aminek egyik sarkát ollóval lecsípjük, majd ízlés szerint díszítjük a muffinokat.
Menüjavaslat:
valentin-nap3-1024x778
Zellerkrémleves

  • 1 hagyma
  • 2 dkg vaj
  • 25 dkg zeller
  • 15 dkg burgonya
  • 5 dl zöldségleves vagy alaplé
  • só, bors
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek apróra vágott petrezselyem
  • 1 ek lestyán

A hagymát megpucolom, felvágom és egy lábosban vajon üvegesre pirítom. Megtisztítom és kockára vágom a zellert és burgonyát, majd hozzáadom a hagymához. Ezután jön a fűszerezés: sózom, borsozom ízlés szerint, és a zöldfűszereket is beleszórom. Felöntöm a zöldséglevessel, felforralom és főni hagyom addig, amíg a burgonya és a zeller megpuhul. Végül beleöntöm a tejszínt és botturmix segítségével krémesre turmixolom. Tálaláskor petrezselyemmel díszítem.
Ráksaláta

Forrás: nlcafe.hu
Forrás: nlcafe.hu

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 kisebb saláta
  • fél fej lilahagyma
  • 1 db piros édes paprika
  • 0,5 kg mirelit garnéla (koktélrák)
  • 1 ek olívaolaj
  • 0,5-1 ek chiliolaj
  • 2 ek osztriga szósz
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 tk cukor
  • nagy csipet só, kis bors
  • kevés balzsamecet
  • 1 db bagett

A salátát és a paprikát folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, a hagymát megpucoljuk, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk. A tányérra halmozzuk, majd óvatosan meglocsoljuk balzsamecettel (néhány öntés, kb 2-3 kávéskanálnyi, ízlés szerint).
Ezt követően a garnélákat egy szűrőben leforrázzuk. Ezt csinálhatjuk a csapból jövő meleg vízzel, nem kell főzni. A cél csupán annyi, hogy a mirelit rákocskák közötti jelentős mennyiségű jég kiolvadjon, így nem fogja felvizezni a szószunkat. Az olíva- és chili olajat (használhatunk erős pistát, vagy friss chilit is helyette) egy serpenyőbe öntjük, majd hozzáadjuk az osztrigaszószt, a fokhagymát, sót, egy késhegynyi borsot, cukrot, és elkezdjük teljes lángon forralni. Használhatunk 2 gerezd nagyon apróra vágott vagy áttört friss fokhagymát is a granulátum helyett. Legvégül a rákocskákat dobjuk a serpenyőbe és barnára pirítjuk.
A kész salátaágyra halmozzuk a fűszeres rákokat és azonnal fogyasztjuk.
Az elkészült ételt azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk!
Chilis-gyömbéres forró csoki
Hozzávalók 2 bögréhezvalentines-day-618878_640

  • 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
  •  2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • ¼ kk kávéskanál chilipor
  • ¼ kk frissen reszelt gyömbér

Elkészítés
A csokit vízgőz fölött folyamatos kevergetés mellett folyékonyra olvasztjuk, amikor már fényes, hozzákeverjük a fűszereket. Alaposan elvegyítjük és mikor a fűszerek szépen belesimultak a csokiba, apránként, folyamatosan kevergetve hozzáöntjük tejet és a tejszínt. A chili és a gyömbér külön-külön is csípős, így együtt, a keserű csokival különösen erős italt kapunk.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Elfeledett hús

eteltcsakokosan

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

eteltcsakokosan

Malacfül és malacfarok

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató