Ételtcsakokosan

Válasszunk kétmillióból!

2016. december 22.

Kétmillió halas ételrecept létezik a világon – halat enni tehát nem csak egészséges, de szinte végtelen a variációs lehetőségek száma. A hal készíthető sütve, főzve, grillezve, marinálva, konfitálva, füstölve, posírozva – és a sort még hosszan folytathatnánk.

salmon-1485014_640

A ponty a legkedveltebb magyar halfaj, tradicionális és változatos ételek alapanyaga. Mivel ízét meghatározza a takarmány és az, hogy milyen vízből származik, érdemes megbízható, ellenőrzött helyről beszerezni. Húsának színe a fehértől a sárgáson át egészen a mély barnáig terjed. Ha zsírosabb pontyot vásároltunk, finom haltepertőt süthetünk ki a hasaaljából. A busa a második legnagyobb mennyiségben termelt hal gazdaságainkban, igazán magas koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavat. Sokféleképpen elkészíthető, sütve, grillezve, füstölve, és kolbásznak vagy halfasírtnak is kiváló. Ajánljuk töltött káposztába vagy halchips készítésére is. Kevesen ismerik az amurt, melynek húsa hófehér, kissé hasonlít a ponty húsához , de zsírmentes. Elérheti akár a 40 kg-os testtömeget is, a horgászok kedvenc zsákmánya.

Tengeri vagy édesvízi halat válasszunk? 

A tengereket nagy veszély fenyegeti. Egyre súlyosabb környezeti problémánk, hogy a tengereket, óceánokat túlhalásszák. További gondot jelent, hogy tengereink nehézfémmel szennyezettek. A tavakban zajló haltermelés ezzel szemben környezetbarát. A halastavak nem terhelik a környezetet, ezért fogyasszunk inkább tavi halakat (ponty, busa, európai harcsa stb.). Az egészségünk megóvása mellett így Földünkre is vigyázunk.

Sokan tartanak a szálkától, ezért nem fogyasztanak halételeket. Lássunk két gyakorlati tippet a szálkák eltüntetésére! Az egyik módszer az irdalás. A szálkás halfilét bőrrel lefelé vágódeszkára tesszük, egy 20 cm hosszú pengéjű késsel keresztirányú bevágásokat metszünk, kb. 3-4 milliméterenként. A halat a bőrig kell bevágni, de a bőrt ne vágjuk át. Az irdalás után a filét darabokra, szeletekre vágjuk, besózzuk, 2-3 órát hagyjuk  a sóban állni. A másik jó módszer a darálás. Egy vagy kétszeri darálás után a szálkák eltűnnek, a húst pedig a hagyományos darált húshoz hasonlóan használhatjuk fel. Fasírt, halpogácsa készülhet belőle, de természetesen minden olyan ételbe beletehetjük, amelybe egyébként is darált húst tennénk (töltött káposzta, stefánia vagdalt, töltött paprika).

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A megfelelő konyhai higiénia csökkenti a fertőzés kockázatát

eteltcsakokosan

A gabonafélékből készült lisztek táplálkozásélettani megítélése

eteltcsakokosan

10 dolog, amit az articsókáról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató