Ételtcsakokosan

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

2019. április 30.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, mihez kezdjünk, ha a bőséges Húsvétra kapott csokoládékészletből már apa sem hajlandó többet fogyasztani.

Olvasszuk fel!
A megmaradt csokoládé felolvasztása nagyon jó praktika, ám fontos ügyelnünk arra, hogyan végezzük el. A rendelkezésünkre álló csoki 2/3 részét meleg vízfürdő fölött egy tálkában melegítsük fel 45 °C-ra úgy, hogy se az edény alja, se a csokoládé ne érintkezzen a vízzel. Ha a csokoládé felolvadt, következhet a temperálás: a maradék 1/3 részt hozzáadjuk, s addig kevergetjük, amíg el nem érjük a 28 °C-ot. Végül visszatesszük melegedni, hogy elérjük a csokoládé fajtájának megfelelő hőmérsékletet. Tejcsokoládé esetében ez 29-30 °C, étcsokoládénál 31-32 °C.
Temperált csokoládét számtalan édesség elkészítéséhez felhasználhatunk. Ha tortakészítésen gondolkodunk, remek díszítőelem lehet a csokicsipke. Ehhez a temperált csokoládét habzsák segítségével sütőpapírra nyomjuk, megrajzolva a kívánt mintát, majd hagyjuk kihűlni.
Anyák napjára kiváló ajándék lehet egy csomag saját készítésű bonbon a maradék húsvéti csokikból. Ehhez szükségünk lesz egy bonbonformára. Ezt első lépésként temperált csokoládéval megtöltjük, majd megfordítjuk a formát, és kicsurgatjuk belőle a felesleget. A csokoládé egyik remek tulajdonsága, hogy ha ügyesen dolgoztunk, visszaforgathatjuk, és újra felolvaszthatjuk. Visszafordítva a formát rázzuk még egy kicsit, hogy a levegő távozzon a csokoládéból, majd tegyük hűtőbe. Miután megkötött a csokoládé, megtöltjük (a töltelék kiválasztásánál csak a képzeletünk szabhat határt), s ismét betesszük a hűtőbe. Végül a maradék csokival lezárjuk a bonbonok alját. További néhány órányi hűtést követően óvatosan kiforgatjuk az elkészült bonbonokat.
Ha vendégeket várunk, próbára tehetjük kreativitásunkat sütinyalóka készítésével. Ha az egyszerűbb vendégvárókat kedveljük, a felolvasztott csokiba márthatunk kekszet, illetve friss és aszalt gyümölcsöt egyaránt.
Daraboljuk fel!
Íme, néhány további ötlet, ha nem szeretnénk temperálással foglalkozni.
Csokipasztilla helyett nyugodtan használhatunk darabokra tört csokitojást, amit sütőben ráolvaszthatunk a sütemény tetejére, vagy belekeverhetjük a tésztába. S bár a végeredmény bizonyára rusztikusabb lesz, az íze ugyanolyan mennyei.
Ha még ezek után is maradt egy-két figura, indítsuk a napot csokinyuszival felturbózott gőzölgő kávéval vagy forró csokoládéval.
Lehetőségeink száma végtelen, csak egy kis kreativitásra és maradék csokoládéra van szükségünk.
Egészségünkre!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Konyhai gépek és a higiénia

eteltcsakokosan

Krumpli-e az édesburgonya?

eteltcsakokosan

Itt a hőségriadó!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató