Hűl a levegő és a sütőtök szezon beköszönte előtt érdemes kipróbálni a sárgarépa-krémlevest.
Hozzávalók
- 0,5 kg sárgarépa
- sűrítéshez 2-3 közepes szem főtt krumpli vagy 1 csészényi párolt rizs
- só, szerecsendió, petrezselyem, olívaolaj
- ízlés szerint tejszín vagy tejföl, de el is hagyható
Elkészítése
A sárgarépát megmossuk, zöldséghámozóval megtisztítjuk. Hasábokra vágva sós vízben feltesszük főni. Ha krumplit használunk a sűrítéshez, a megmosott, meghámozott és kockára vágott krumplit szintén beletesszük a főzővízbe. Ha pedig rizzsel készítjük, akkor érdemes külön megpárolni, és csak az összemixelésnél hozzáadni, különben felszívja a főzővizet.
Amikor puhára főtt a zöldség, botmixerrel pürésítjük. Beletesszük a fűszereket, az olajat, utánasózzuk, ha szükséges. Víz, tejszín vagy tejföl hozzáadásával beállíthatjuk a kellő sűrűséget, ízlés szerint. Tetejére pirított magvak illenek (például napraforgó, tökmag), de friss petrezselyemmel vagy reszelt sajttal is tálalhatjuk.
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán erre a célra elkülönített zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- Használhatunk botmixert és turmixot is, ahogy kényelmesebb. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk el az eszközöket, odafigyelve a pengékre és bemélyedésekre, ahol megülhetnek a baktériumok.
- Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
- Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!
Kép forrása: wikimedia.org