Ételtcsakokosan

Sárgarépa-krémleves

2016. szeptember 26.

Hűl a levegő és a sütőtök szezon beköszönte előtt érdemes kipróbálni a sárgarépa-krémlevest.

HozzávalókCarrot_soup

  • 0,5 kg sárgarépa
  • sűrítéshez 2-3 közepes szem főtt krumpli vagy 1 csészényi párolt rizs
  • só, szerecsendió, petrezselyem, olívaolaj
  • ízlés szerint tejszín vagy tejföl, de el is hagyható

Elkészítése

A sárgarépát megmossuk, zöldséghámozóval megtisztítjuk. Hasábokra vágva sós vízben feltesszük főni. Ha krumplit használunk a sűrítéshez, a megmosott, meghámozott és kockára vágott krumplit szintén beletesszük a főzővízbe. Ha pedig rizzsel készítjük, akkor érdemes külön megpárolni, és csak az összemixelésnél hozzáadni, különben felszívja a főzővizet.

Amikor puhára főtt a zöldség, botmixerrel pürésítjük. Beletesszük a fűszereket, az olajat,  utánasózzuk, ha szükséges. Víz, tejszín vagy tejföl hozzáadásával beállíthatjuk a kellő sűrűséget, ízlés szerint. Tetejére pirított magvak illenek (például napraforgó, tökmag), de friss petrezselyemmel vagy reszelt sajttal is tálalhatjuk.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok:
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán erre a célra elkülönített zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • Használhatunk botmixert és turmixot is, ahogy kényelmesebb. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk el az eszközöket, odafigyelve a pengékre és bemélyedésekre, ahol megülhetnek a baktériumok.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Kép forrása: wikimedia.org
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

9 ok, amiért érdemes magunkra főzni

eteltcsakokosan

Mire tegyük a kanalat, fakanalat?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató