Ételtcsakokosan

Zöldségekkel a zsírpárnák ellen

2020. január 13.

A spenótból készült ételek jelentősek foszfor-, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalmuk miatt is – hiszen mindegyikük szükséges a kiegyensúlyozott emésztéshez és a fogyás beindulásához.

A keskeny, fodrosabb, sötétebb zöld levelű változatok erősebb ízűek. A sima levelű spenót általában enyhébb ízű. Élénk színű, fényes, sárga foltoktól mentes levelű spenótot keressünk. A selymes bevonat kezdődő rothadás jele lehet. A fonnyadt spenót nemcsak ízét, de tápanyagainak jelentős részét is elvesztette már. A friss spenótnak a tisztítása is könnyebb. Hűtőszekrényben a megtisztított spenót kiválogatott leveleit mosottan legfeljebb fél napig, mosás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk. Dinsztelve jól fagyasztható.
Nem véletlenül mondják, hogy a spárga az egyik legjobb zsírégető zöldség: rostokban igen gazdag, ezáltal jótékonyan hat az emésztésedre, valamint kordában tartja a koleszterinszintet is, ami szoros összefüggésben áll a túlsúllyal.
A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható, vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet kell tenni, és abba állítani a zöldséget. A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
Az articsóka elsősorban emésztési zavarok, felfúvódás esetén segít. Foszforban, kalciumban, magnéziumban, káliumban gazdag forrás, kiváló vízhajtó, a benne található folát pedig a bélflóra helyreállításában vesz részt.
Vásárlás vagy a szedés után lehetőleg minél gyorsabban fogyasszuk el a növényt, és soha ne főzzük alumínium edényben, mert ebben az esetben fémes ízű lesz az étel.
Alacsony kalóriatartalma és magas élelmirost-tartalma miatt a kelkáposzta remek választás a zsigeri zsír ellen, hiszen felpörgeti az anyagcserét, salaktalanítja a szervezetet, és vízhajtó hatással bír.
Roppanós levelű káposztát keressünk. A fonnyadtabb, helyenként elszíneződött fej régebbi szedésű, tápanyagtartalma és ízvilága kedvezőtlenebb. A friss káposzta zárt feje nehéz, tapintásra tömött, kemény. Hűtőszekrényben tárolhatjuk.
A kalóriában szegény, ám tápanyagokban gazdag vörös szárú mángold átmossa a bélrendszert, így – sok folyadék fogyasztása mellett – a fogyókúrádat is kedvezően befolyásolja.
Ha mángoldot keresünk a piacon, mindig figyeljük meg frissességét. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a mángoldlevelek, hasonlatosan a csemegekukoricához, veszítenek édességükből.
Csakis zöld, roppanva törő, erőteljes levelű mángoldot válasszunk. A hamar fonnyadásnak induló leveleket hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.
A brokkoli anyagcsere-serkentő, és káliumtartalma jelentős, mivel kihajtja a szervezetedben felgyülemlett vizet, ami a puffadásért felelős, így könnyen megszabadulhatsz a hastájékon kialakult párnácskáktól.
Gyakorlatilag az egész növény ehető, a levelektől kezdve a torzsán át a virágzatig. A zsenge leveleket akár nyersen, salátaként is fogyaszthatjuk. Elkészítése folyamán azonban kompromisszumot kell kötnünk. Ha bő vízben főzzük, ami nagyjából 8 – 10 percet vesz igénybe, megtartja ugyan friss zöld színét, de a vízben oldódó vitaminok, és ásványi anyagok sajnos kiáznak belőle. Ha pároljuk a zöldséget, a színe már nem lesz olyan étvágygerjesztően gusztusos, de cserébe a vitamintartalmának jó része megmarad.
A borsó, a bab, a lencse, a csicseriborsó, azaz a hüvelyesek fogyasztása telítettséget okoz, kalóriatartalmuk pedig ideális a fogyáshoz. Rostjaik segítségével megszüntetik a székrekedést, és gyorsítják a belek mozgását.
Ha piacon vásárolsz, nézz körül az őstermelőknél, ott is gyakran lehet kapni babot, lencsét vagy csicseriborsót. Ne felejts el rákérdezni, hogy honnan származik a termék.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A sokoldalú csicseriborsó

eteltcsakokosan

Hull a szilva a fáról…

szucseva

Hűtőtáskák kavalkádja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató