Ételtcsakokosan

Zöldségekkel a zsírpárnák ellen

2020. január 13.

A spenótból készült ételek jelentősek foszfor-, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalmuk miatt is – hiszen mindegyikük szükséges a kiegyensúlyozott emésztéshez és a fogyás beindulásához.

A keskeny, fodrosabb, sötétebb zöld levelű változatok erősebb ízűek. A sima levelű spenót általában enyhébb ízű. Élénk színű, fényes, sárga foltoktól mentes levelű spenótot keressünk. A selymes bevonat kezdődő rothadás jele lehet. A fonnyadt spenót nemcsak ízét, de tápanyagainak jelentős részét is elvesztette már. A friss spenótnak a tisztítása is könnyebb. Hűtőszekrényben a megtisztított spenót kiválogatott leveleit mosottan legfeljebb fél napig, mosás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk. Dinsztelve jól fagyasztható.
Nem véletlenül mondják, hogy a spárga az egyik legjobb zsírégető zöldség: rostokban igen gazdag, ezáltal jótékonyan hat az emésztésedre, valamint kordában tartja a koleszterinszintet is, ami szoros összefüggésben áll a túlsúllyal.
A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható, vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet kell tenni, és abba állítani a zöldséget. A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
Az articsóka elsősorban emésztési zavarok, felfúvódás esetén segít. Foszforban, kalciumban, magnéziumban, káliumban gazdag forrás, kiváló vízhajtó, a benne található folát pedig a bélflóra helyreállításában vesz részt.
Vásárlás vagy a szedés után lehetőleg minél gyorsabban fogyasszuk el a növényt, és soha ne főzzük alumínium edényben, mert ebben az esetben fémes ízű lesz az étel.
Alacsony kalóriatartalma és magas élelmirost-tartalma miatt a kelkáposzta remek választás a zsigeri zsír ellen, hiszen felpörgeti az anyagcserét, salaktalanítja a szervezetet, és vízhajtó hatással bír.
Roppanós levelű káposztát keressünk. A fonnyadtabb, helyenként elszíneződött fej régebbi szedésű, tápanyagtartalma és ízvilága kedvezőtlenebb. A friss káposzta zárt feje nehéz, tapintásra tömött, kemény. Hűtőszekrényben tárolhatjuk.
A kalóriában szegény, ám tápanyagokban gazdag vörös szárú mángold átmossa a bélrendszert, így – sok folyadék fogyasztása mellett – a fogyókúrádat is kedvezően befolyásolja.
Ha mángoldot keresünk a piacon, mindig figyeljük meg frissességét. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a mángoldlevelek, hasonlatosan a csemegekukoricához, veszítenek édességükből.
Csakis zöld, roppanva törő, erőteljes levelű mángoldot válasszunk. A hamar fonnyadásnak induló leveleket hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.
A brokkoli anyagcsere-serkentő, és káliumtartalma jelentős, mivel kihajtja a szervezetedben felgyülemlett vizet, ami a puffadásért felelős, így könnyen megszabadulhatsz a hastájékon kialakult párnácskáktól.
Gyakorlatilag az egész növény ehető, a levelektől kezdve a torzsán át a virágzatig. A zsenge leveleket akár nyersen, salátaként is fogyaszthatjuk. Elkészítése folyamán azonban kompromisszumot kell kötnünk. Ha bő vízben főzzük, ami nagyjából 8 – 10 percet vesz igénybe, megtartja ugyan friss zöld színét, de a vízben oldódó vitaminok, és ásványi anyagok sajnos kiáznak belőle. Ha pároljuk a zöldséget, a színe már nem lesz olyan étvágygerjesztően gusztusos, de cserébe a vitamintartalmának jó része megmarad.
A borsó, a bab, a lencse, a csicseriborsó, azaz a hüvelyesek fogyasztása telítettséget okoz, kalóriatartalmuk pedig ideális a fogyáshoz. Rostjaik segítségével megszüntetik a székrekedést, és gyorsítják a belek mozgását.
Ha piacon vásárolsz, nézz körül az őstermelőknél, ott is gyakran lehet kapni babot, lencsét vagy csicseriborsót. Ne felejts el rákérdezni, hogy honnan származik a termék.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Mindig forrald fel!

eteltcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató