Ételtcsakokosan

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

2019. november 18.

Semmilyen terményt ne mossunk meg tárolás előtt! A gyökérzöldségeket a talaj maradéka védi a kiszáradástól a gyümölcsöket pedig a viaszos réteg. Amennyire lehet, ügyeljünk, hogy ez ne sérüljön. 

A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, céklát, fekete retket érdemes méret szerint is válogatni, mivel a nagyobb darabok lassabban száradnak ki, így a kisebb daraboktól haladva a nagyobbak felé fogyasszuk folyamatosan a tartalékainkat.
Mit nem tárolhatunk egy légtérben?

  • A hagymafélék nagyon érzékenyek a levegő páratartalmára, kevésbé kényesek viszont a hőmérsékletre, így csak száraz levegőjű helyen állnak el tavaszig.
  • Nem érdemes a gyökérzöldségeket és a hagymaféléket közvetlenül egymás mellett tárolni, mert a zsugorodás folyamán elvesztett víz emeli a páratartalmat és rontja a hagyma esélyeit. Az alma és a gyökérzöldségek alacsony páratartalom mellett kiszáradnak.
  • Tárolás során a legnagyobb bajkeverő az alma, pontosabban a belőle felszabaduló, érésgyorsító hatású etiléngáz, ami az érésgyorsítás mellett a sárgarépát meg is keserítheti.
  • Az alma lehetőség szerint kerüljön külön tárolóba, ahol gyakran szellőztetünk.

Az alma, körte kerüljön szellős kosárba, rekeszbe. Optimális a 3 oC, 90% páratartalom.
A burgonyát csak földesen tároljuk nagyobb mennyiségben. Ügyeljünk arra, hogy ahol tároljuk, ott ne legyen túl száraz a levegő. Minél kevesebb fényt kapjon, tavasszal tördeljük le a csírákat.
Sárgarépa és a petrezselyemgyökér tárolására leginkább a földes aljú, vagyis párás levegőjű pince alkalmas, ahol nem száradnak ki. Rakhatjuk majdnem száraz homokba.
A vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma csak száraz levegőjű helyen tárolható, amely lehetőség szerint hűvös és sötét. Hálóban fellógatva vagy szellős drótkosárban célszerű őket elhelyezni.

Praktikák
– A paradicsom utóérlelhető. A fagyok előtt érdemes összegyűjteni a vastagabb héjú, piros fajtákról a fejlettebb bogyókat. Mérsékelten fűtött helyen, egy rétegben szétterítve pár hét alatt utóérnek. A folyamatot az almából felszabaduló etiléngáz gyorsítja.
– A nagyobb, vastag héjú, még sárga paprikák egy bő hónapig elállnak hűvös, fagymentes helyen, miközben színük pirosra változik.
– Csapdázzunk hideget! Ha este vagy hajnalban egy időre nyitva hagyjuk a pince, kamra vagy más tároló tér ajtaját, a helyiség lehűl, egyben alaposan kiszellőzik. Különösen tavasszal hasznos, amikor a nappalok már melegek, de még erős az éjszakai lehűlés. Vigyázzunk, mert nagy hidegben, ha túl sokáig szellőztetünk, túllőhetünk a célon, a burgonyában lévő keményítő ugyanis gyorsan elkezd átalakulni cukorrá.
– A fejes káposzta, lilakáposzta, kelkáposzta, vöröshagyma, fokhagyma elviseli, ha tárolás közben egy-két fokkal fagypont alá hűl. Ezzel együtt jobb, ha takarással (pl. régi szőnyeg, paplan) védjük az átfagyástól. Ha mégis bekövetkezett, hagyjuk, hogy nagyon lassan olvadjon ki, mert így kevésbé puhul meg.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

7 alapszabály az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében

eteltcsakokosan

Mi kell a tökéletes nyaraláshoz?

eteltcsakokosan

Amit a pálinkáról mindenkinek tudni kell….

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató