Ételtcsakokosan
Fotolia_47747848_V-300x277

Fotolia_47747848_V-300x277
A vadhúsból készült ételek fogyasztása az elmúlt évtizedekben nem tartozott mindennapi, megszokott ételeink közé, legfeljebb ünnepi alkalmakkor került asztalunkra.

A különféle vadhús beszerezhetősége napjainkban azonban könnyebbé vált, ma már nem okoz nehézséget. A vad íze, illata érzékelhetően eltér háziasított „rokonaitól”, húsuk sötétebb árnyalatú, soványabb, szárazabb, rostosabb. Mivel azonban a vad, szabadban, természetes körülmények között él, gyógyszeres kezelésektől mentes, így kiváló minőségű ételek készíthetők belőle. Ráadásul húsának ideális fehérjeösszetétele révén kitűnő tápanyagforrás lehet.

 A vadhús a háztartásokba közvetlenül a vadásztársaságtól vagy hagyományos úton, az élelmiszer-üzletekből kerülhetnek.

A vadásztársaságtól vásárolt hús már bevizsgált, amiről a hatósági állatorvos hússzállítási igazolást állít ki. Csak ennek birtokában vásároljunk közvetlenül a vadásztársaságoktól húst.

A legtöbben azonban az üzletek polcairól szerzik be a már eleve ellenőrzött húst így a fogyasztónak csak a gondos tárolásra és elkészítésre kell odafigyelnie. A vadhúsok ízletesek, változatosan elkészíthetők mégis különleges hangulatúak. Gondoljunk csak a bográcsban elkészített vörösboros őzpörkölt illatára!

Mire figyeljünk oda a vadhúsok vásárlásánál?

› A vadhúsok hatósági állatorvos által megvizsgáltan, hűtve (apróvadak: 0‒+4 0C-nál, nagyvadak: 0‒+7 0C-nál nem melegebben), vagy fagyasztva (‒18 0C-nál nem melegebben) szabad csak értékesíteni, erre vásárláskor is figyelni kell.

› A csomagolt húsoknál, húskészítményeknél a jelölőcímkét olvassuk el. Lejárt fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idejű terméket, vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg! Figyeljünk arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.

› A nem előre csomagolt húsok frissességét a gyakorlott fogyasztó is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, ne vegyük meg.

› A vadhúst, mint a többi nyers húst a hűtőszekrényben is a többi élelmiszertől elkülönítve, lefedve kell tárolni.

› A ledarált húst még hűtőszekrényben se tároljuk hosszabb ideig, azt mielőbb, még a darálás napján dolgozzuk fel.

Mire figyeljünk a vadételek készítésekor?

Vadhúsos ételek készítésekor is vegyük figyelembe, hogy a nyers állati eredetű élelmiszerek szennyezettek lehetnek, vadhúsok esetében erre különösen figyeljünk és nagy gondossággal járjunk a feldolgozás alatt. Az alapvető higiéniás szabályokon (kézmosás, eszközök tisztasága) kívül az alábbiakra különösen figyeljünk.

› A vadak pácolása több időt igényel, de több lehetőséget is kínál, mint más húsok esetében. A száraz (olajos) és nedves (vizes) pácokat egyaránt használhatjuk, de mindkettőt hideg helyen (pl. hűtőben) kell végezni, s viszonylag hosszú ideig: az előbbi legalább 3-4, az utóbbi 5-7 napig is eltart. Pácolás hatására a hús szaftosodik, puhul, és a felhasznált fűszerek is ízletesebbé teszik.

› A nagy darabban főzött vagy sütött, valamint a töltelékes étel belső része („magja”) néha nem kap elegendő hőt, így az ott meghúzódó mikrobák túlélhetik a hőkezelést, és a hűlés langyos szakaszában felszaporodhatnak, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból javasolt a nagy darabban sütés-főzés kerülése. Az vadételek egyébként is hosszabb sütési időt igényelnek, ezért lassú tűzön hosszabb ideig készítsük úgy, hogy a belsejük is elég forró –75 0C feletti – legyen.

A vadhús kapcsán sokan hallottak már a Trichinella nevű parazitáról, ami egyes rendkívüli esetekben, akár súlyos tünetek okozója is lehet. Szerencsére csak elvétve fordul elő a nyers vaddisznóhúsban. A közfogyasztásba kerülő vadhús azonban még értékesítése előtt minden esetben Trichinella hatósági vizsgálaton esik át, így bátran, biztonsággal fogyasztható!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A Föld egy lángos

eteltcsakokosan

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Milyen növényi "tejek" közül válogathatunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató