Ételtcsakokosan

Biokérdés, azaz mitől jó a bio?

2018. március 1.

A modern mezőgazdaság megjelenésével egyre több mesterséges anyagot és technológiát alkalmazunk az élelmiszerek feldolgozása során. Manapság azonban kezdjük érezni ezeknek a szintetikus anyagoknak az egészségre és a környezetre gyakorolt hatásait. Emiatt egyre inkább népszerűvé válik a biotermékek vásárlása.

biologo
A bioélelmiszerek olyan élelmiszerek, amelyet ökológiai termelés során állítanak elő. Az ökológiai termelés előnye többrétű. Egyrészt véd minket, mint fogyasztókat azzal, hogy nem vagy csak korlátozott mértékben alkalmaz műtrágyát és növényédőszereket, és előnyben részesíti a természetes biológiai gazdálkodást és a biológiai növényvédelmet. Másrészt figyel az állatjóléti szabályok betartására, a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére, és nem mellesleg a környezetvédelemre is.
bioalmafa
Mitől bio?
Az ökogazdálkodást folytatni kívánó szervezet köteles valamely tanúsító szervezetnél nyilvántartásba vételt kérvényezni, és az ökogazdálkodást kizárólag a tanúsító szervezet ellenőrzése alatt végezni. A feldolgozás során a bioalapanyagokat elkülönítve kell tárolni a készterméktől és a folyamatoknak ellenőrzött körülmények között kell végbemenniük. A késztermék nem tartalmazhat hozzáadott mesterséges anyagot, és az ökológiai összetevők aránya 95–100% lehet. A fennmaradó maximum 5% pedig bioalapanyagokkal nem helyettesíthető anyag lehet.
bioalma
Honnan tudhatom, hogy egy élelmiszer bio?
A biotermékek útját a termőföldtől a termékek boltba helyezéséig ellenőrzik. Magyarországon két akkreditált ellenőrző szervezet létezik, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft.
A termékek csomagolásán fel kell tüntetni az ellenőrző szervezet logóját, így bizonyosodhat meg a vásárló, hogy valóban ökogazdálkodásból származó terméket vásárol meg.
biokontroll logoöko gari
Ömlesztett áruk vásárlásakor figyeljük meg, hogy a biotermékek külön vannak-e tárolva a hagyományos termesztésű termékektől, mert a felületkezelt élelmiszerek héjáról származó növényvédőszer-maradékok könnyen beszennyezhetik a biotermékek felületét.
De miért is válasszam inkább a biotermékeket?
bio
Mivel az ökológiai gazdálkodás egyik fő célja a természetes biológiai gazdálkodás, ezért a biotermékeknek kiemelkedően magas a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalma, valamint ízletesebbek is. Ezenkívül a biotermékek vásárlásával támogatjuk a helyi termelést és a környezetvédelmet.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

eteltcsakokosan

Hűsítő, édes nyár

eteltcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató