Ételtcsakokosan
cookbook-539686_640-225x300

Hagyományos menü-javaslattal állunk elő az ünnepek előtt, hátha a megszokott étkek helyett egy új recepttel lepné meg szeretteit.

cookbook-539686_640-225x300

Tyúkhúsleves másképp

Hozzávalók

  • 1-1,5 kg tyúkhús
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10-10 dkg gyökér és karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 kelkáposztalevél
  • 1 szem paradicsom
  • só, bors

Elkészítése

Hámozzuk meg a zöldségeket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Hideg vízben feltesszük a húst főni, forrás után belerakjuk a zöldségeket és ízlés szerint a fűszereket. Újra forraljuk fel, ezután lassú tűzön főzzük 2,5-3 órán keresztül. Miután a hús megpuhult, negyed óráig hagyjuk hűlni. Szűrjük le a lé kb. egyharmadát, és tegyük el a fagyasztóba húsleves alaplének. A többi levest tálaljuk szűrve, cérnametélttel, a húst és a zöldséget külön tálon.

Hajtogatott pogácsa

Hozzávalók

  • 40 dkg tepertő (darálva)
  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 tk. só
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 3-4 ek. őrölt bors

Elkészítése

Az élesztőt meleg tejben felfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel, a sóval és a vajjal tésztát dagasztunk. Pihentetjük 30 percig, azután kinyújtjuk. Megkenjük tepertőkrémmel, borsozzuk, háromba hajtjuk. Újra megkenjük tepertőkrémmel, és a tésztacsík alsó és felső szélét a közepéig visszahajtjuk, majd az egészet félbe hajtjuk. Fél óra pihentetés után még kétszer megismételjük a tepertőkrémmel kenést és a hajtogatást, közte fél órás pihentetéssel. Kiszaggatáshoz ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk, lisztezett formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin még 30 percet pihentetjük. Egész tojással megkenjük a tetejét, 180°C fokos sütőben kb. negyed óráig sütjük.

Aszalt szilvás pulykamell, mártással

Hozzávalók

  • 4 szelet pulykamell
  • 12 szem aszalt szilva
  • őrölt fekete bors
  • bazsalikom

A mártáshoz:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj (vagy őrölt, ízlés szerint)
  • 1 db bio citrom
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • pici só és cukor

Elkészítés

A húst kiklopfoljuk, sóval, bazsalikommal meghintjük. Beleteszünk 3-3 szem szilvát, feltekerjük, hústűvel összetűzzük. Alufóliával lefedett tepsiben jól átsütjük, majd a fóliát levéve sütjük tovább, hogy megpiruljon a teteje.

A mártáshoz összefőzzük a szegfűszeget, citromot, baracklekvárt, fahéjt és a sót. Másik edénybe tesszük az aszalt szilvát és rászűrjük a félkész mártást, és kiegészítjük annyi vízzel, hogy ellepje. Negyed óra főzés után botmixerrel simára dolgozzuk.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
  • A nyers pulykahús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Nyers hús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miről szól az év utolsó napja?

eteltcsakokosan

LecsószezON

eteltcsakokosan

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató