Hagyományos menü-javaslattal állunk elő az ünnepek előtt, hátha a megszokott étkek helyett egy új recepttel lepné meg szeretteit.
Tyúkhúsleves másképp
Hozzávalók
- 1-1,5 kg tyúkhús
- 30 dkg sárgarépa
- 10-10 dkg gyökér és karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 kelkáposztalevél
- 1 szem paradicsom
- só, bors
Elkészítése
Hámozzuk meg a zöldségeket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Hideg vízben feltesszük a húst főni, forrás után belerakjuk a zöldségeket és ízlés szerint a fűszereket. Újra forraljuk fel, ezután lassú tűzön főzzük 2,5-3 órán keresztül. Miután a hús megpuhult, negyed óráig hagyjuk hűlni. Szűrjük le a lé kb. egyharmadát, és tegyük el a fagyasztóba húsleves alaplének. A többi levest tálaljuk szűrve, cérnametélttel, a húst és a zöldséget külön tálon.
Hajtogatott pogácsa
Hozzávalók
- 40 dkg tepertő (darálva)
- 60 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 3,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 tk. só
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 1 tk. cukor
- 1 tojás
- 3-4 ek. őrölt bors
Elkészítése
Az élesztőt meleg tejben felfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel, a sóval és a vajjal tésztát dagasztunk. Pihentetjük 30 percig, azután kinyújtjuk. Megkenjük tepertőkrémmel, borsozzuk, háromba hajtjuk. Újra megkenjük tepertőkrémmel, és a tésztacsík alsó és felső szélét a közepéig visszahajtjuk, majd az egészet félbe hajtjuk. Fél óra pihentetés után még kétszer megismételjük a tepertőkrémmel kenést és a hajtogatást, közte fél órás pihentetéssel. Kiszaggatáshoz ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk, lisztezett formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin még 30 percet pihentetjük. Egész tojással megkenjük a tetejét, 180°C fokos sütőben kb. negyed óráig sütjük.
Aszalt szilvás pulykamell, mártással
Hozzávalók
- 4 szelet pulykamell
- 12 szem aszalt szilva
- só
- őrölt fekete bors
- bazsalikom
A mártáshoz:
- 20 dkg aszalt szilva
- 3 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj (vagy őrölt, ízlés szerint)
- 1 db bio citrom
- 2 evőkanál baracklekvár
- pici só és cukor
Elkészítés
A húst kiklopfoljuk, sóval, bazsalikommal meghintjük. Beleteszünk 3-3 szem szilvát, feltekerjük, hústűvel összetűzzük. Alufóliával lefedett tepsiben jól átsütjük, majd a fóliát levéve sütjük tovább, hogy megpiruljon a teteje.
A mártáshoz összefőzzük a szegfűszeget, citromot, baracklekvárt, fahéjt és a sót. Másik edénybe tesszük az aszalt szilvát és rászűrjük a félkész mártást, és kiegészítjük annyi vízzel, hogy ellepje. Negyed óra főzés után botmixerrel simára dolgozzuk.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
- A nyers pulykahús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
- Nyers hús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
- A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.