Ételtcsakokosan
cookbook-539686_640-225x300

Hagyományos menü-javaslattal állunk elő az ünnepek előtt, hátha a megszokott étkek helyett egy új recepttel lepné meg szeretteit.

cookbook-539686_640-225x300

Tyúkhúsleves másképp

Hozzávalók

  • 1-1,5 kg tyúkhús
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10-10 dkg gyökér és karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 kelkáposztalevél
  • 1 szem paradicsom
  • só, bors

Elkészítése

Hámozzuk meg a zöldségeket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Hideg vízben feltesszük a húst főni, forrás után belerakjuk a zöldségeket és ízlés szerint a fűszereket. Újra forraljuk fel, ezután lassú tűzön főzzük 2,5-3 órán keresztül. Miután a hús megpuhult, negyed óráig hagyjuk hűlni. Szűrjük le a lé kb. egyharmadát, és tegyük el a fagyasztóba húsleves alaplének. A többi levest tálaljuk szűrve, cérnametélttel, a húst és a zöldséget külön tálon.

Hajtogatott pogácsa

Hozzávalók

  • 40 dkg tepertő (darálva)
  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 3,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 tk. só
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 3-4 ek. őrölt bors

Elkészítése

Az élesztőt meleg tejben felfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel, a sóval és a vajjal tésztát dagasztunk. Pihentetjük 30 percig, azután kinyújtjuk. Megkenjük tepertőkrémmel, borsozzuk, háromba hajtjuk. Újra megkenjük tepertőkrémmel, és a tésztacsík alsó és felső szélét a közepéig visszahajtjuk, majd az egészet félbe hajtjuk. Fél óra pihentetés után még kétszer megismételjük a tepertőkrémmel kenést és a hajtogatást, közte fél órás pihentetéssel. Kiszaggatáshoz ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk, lisztezett formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin még 30 percet pihentetjük. Egész tojással megkenjük a tetejét, 180°C fokos sütőben kb. negyed óráig sütjük.

Aszalt szilvás pulykamell, mártással

Hozzávalók

  • 4 szelet pulykamell
  • 12 szem aszalt szilva
  • őrölt fekete bors
  • bazsalikom

A mártáshoz:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj (vagy őrölt, ízlés szerint)
  • 1 db bio citrom
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • pici só és cukor

Elkészítés

A húst kiklopfoljuk, sóval, bazsalikommal meghintjük. Beleteszünk 3-3 szem szilvát, feltekerjük, hústűvel összetűzzük. Alufóliával lefedett tepsiben jól átsütjük, majd a fóliát levéve sütjük tovább, hogy megpiruljon a teteje.

A mártáshoz összefőzzük a szegfűszeget, citromot, baracklekvárt, fahéjt és a sót. Másik edénybe tesszük az aszalt szilvát és rászűrjük a félkész mártást, és kiegészítjük annyi vízzel, hogy ellepje. Negyed óra főzés után botmixerrel simára dolgozzuk.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
  • A nyers pulykahús feldolgozásánál, ahogyan minden hús esetében, rendszeresítsünk csak erre a célra használatos eszközöket (vágódeszkát, kést), és ezeket a használatot követően minél előbb mosogassuk el, ügyelve hogy ne érintkezzenek a készétellel.
  • Nyers hús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A friss élesztőnek halvány bézs színe van, enyhe szürkés fénnyel, illata savanykás. Állaga rugalmas, kagylósan törhető. Ha a friss élesztőnek csak egy részét használjuk fel, akkor a maradékot jól becsomagolva tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A krumpli ideje

eteltcsakokosan

Már a víz sem a régi. Szerencsére! II.

eteltcsakokosan

Mi okozza a tartós tej jellegzetes ízét?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató