Ételtcsakokosan

LecsószezON

2020. augusztus 17.

Rizzsel, tarhonyával, tojással, friss kenyérrel, bármivel is, de a nyár egyik legkedveltebb étele a lecsó. De, honnan ered a név? Hogy lett sokak kedvence az egyszerű, mégis nagyszerű, gyorsan elkészíthető, tápláló étel?

Szívesen fogyasztott étel a balkáni lecsóként is ismert szerb gyuvecs, vagy a francia ratatouille, amibe padlizsán és cukkini is kerül. Az olasz lecsó változat a peperonata, ami az igazi olasz fűszerektől nyeri el itáliai jellegzetességét, illetve az arab-zsidó shakshuka pedig a tojásos lecsóhoz hasonlítható, őrölt pirospaprikával fűszerezve.
Egy azonban biztos, lehetünk bárhol a nagyvilágban, kalandozhatunk a gasztronómia színes világában bármerre, az igazán ízletes, magyaros lecsó csak itt hazai földön készíthető. A kellemesen édeskés, paprika vagy éppen olyan csípős és erős, mint a magyar virtus és a mézédes paradicsom, amitől szinte örömkönny szökik a szemünkbe, a nélkülözhetetlen hagyma egy kevéske só, ebben áll az igazi magyar lecsó titka.
Elkészítés:

  1. Csumázzuk ki a paprikákat és szeleteljük fel nem túl nagy darabokra.
  2. Pucoljuk meg a hagymát. A hagymát  semmiképp se vágjuk apróra, mert a jó lecsó kicsit édes, ezt pedig a 2-3 cm nagyságú hagyma darabok adják meg neki.
  3. Daraboljuk a paradicsomot is 3-4 centis kockákra.
  4. Hevítsünk nagyobb lábosban olajat. A forró olajban dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt lecsópaprikát.
  5. Pirítsuk össze, majd keverjük bele a paradicsomot is. Fedjük le a lábost, és alacsony lángon, 10-15 perc alatt főzzük készre a lecsót.
  6. Sózzuk ízlés szerint, tálaljuk forrón.

 
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szilva az ősz üdvöskéje

eteltcsakokosan

Nagy bográcsművésszé léptem elő – interjú Csukás István íróval 1.rész

eteltcsakokosan

Gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor is fő a biztonság!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató