Ételtcsakokosan

LecsószezON

2020. augusztus 17.

Rizzsel, tarhonyával, tojással, friss kenyérrel, bármivel is, de a nyár egyik legkedveltebb étele a lecsó. De, honnan ered a név? Hogy lett sokak kedvence az egyszerű, mégis nagyszerű, gyorsan elkészíthető, tápláló étel?

Szívesen fogyasztott étel a balkáni lecsóként is ismert szerb gyuvecs, vagy a francia ratatouille, amibe padlizsán és cukkini is kerül. Az olasz lecsó változat a peperonata, ami az igazi olasz fűszerektől nyeri el itáliai jellegzetességét, illetve az arab-zsidó shakshuka pedig a tojásos lecsóhoz hasonlítható, őrölt pirospaprikával fűszerezve.
Egy azonban biztos, lehetünk bárhol a nagyvilágban, kalandozhatunk a gasztronómia színes világában bármerre, az igazán ízletes, magyaros lecsó csak itt hazai földön készíthető. A kellemesen édeskés, paprika vagy éppen olyan csípős és erős, mint a magyar virtus és a mézédes paradicsom, amitől szinte örömkönny szökik a szemünkbe, a nélkülözhetetlen hagyma egy kevéske só, ebben áll az igazi magyar lecsó titka.
Elkészítés:

  1. Csumázzuk ki a paprikákat és szeleteljük fel nem túl nagy darabokra.
  2. Pucoljuk meg a hagymát. A hagymát  semmiképp se vágjuk apróra, mert a jó lecsó kicsit édes, ezt pedig a 2-3 cm nagyságú hagyma darabok adják meg neki.
  3. Daraboljuk a paradicsomot is 3-4 centis kockákra.
  4. Hevítsünk nagyobb lábosban olajat. A forró olajban dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt lecsópaprikát.
  5. Pirítsuk össze, majd keverjük bele a paradicsomot is. Fedjük le a lábost, és alacsony lángon, 10-15 perc alatt főzzük készre a lecsót.
  6. Sózzuk ízlés szerint, tálaljuk forrón.

 
Élelmiszer-biztonsági tanácsok:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • A gombák tisztításakor távolítsuk el a tönköt, hámozásra fiatal gombák esetében nincs szükség. Vadon termő gombáknál a rovarrágott részeket vágjuk ki! Ezután bő vízben mossuk meg a gombát, de ne áztassuk! Darabolás előtt csöpögtessük le!
  • Vágjuk apróra a gombát, mivel nehezen emészthető étel.
  • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Egy kis tálka fölött törjük fel, onnan öntsük a lecsóba.
  • A gombából készült ételeket azonnal fogyasszuk el, ne tároljuk még hűtőben sem!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Munkahelyi ebéd útja

eteltcsakokosan

Még elvethetjük…

eteltcsakokosan

Mi kell az üzemeltetéshez…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató