Ételtcsakokosan

Ünnepi étkek biztonságosan

2013. december 16.
table-791149_1920-1024x682

Bizonyára mindannyian szeretnénk valóban ünnepi hangulatban asztalhoz ülni.

table-791149_1920-1024x682

Az előre tervezéssel, odafigyeléssel megkönnyíthetjük saját dolgunkat, és biztonságos ételeket fogyaszthat az egész család.

HA TÖBB NAPRA ELŐRE GONDOLKODUNK, amikor az ünnepi menüt és a vendégváró falatokat állítjuk össze, vagy amikor az ajándékozásra szánt finomságokat tervezzük, könnyebbé tehetjük az előkészületeket és az ételek is biztonságosan készülnek el. Sok családban nem feltétlenül csak a háziaszszonyra vagy a család női tagjaira várnak az előkészítő és ünnepek alatti munkák, munkamegosztás van. A menü(k) kigondolásakor több szempontra kell figyelemmel lenni, a családtagok ízlésétől kezdve arra is, hogy ki milyen ételt ehet, vagy nem ehet, és persze másképp főzünk a kicsi gyerekeknek és az időseknek is.

Egy azonban biztos, a megszokott, megbízható helyeken érdemes vásárolni, ahol probléma esetén korrekt módon megoldást találnak számunkra. Nem javasoljuk, hogy alkalmi árusnál, ellenőrizetlen helyen szerezzünk be bármilyen portékát. Gyanús lehet, ha egy termék túlságosan olcsó. Készüljünk fel a vásárlásra listákkal, kellő számú bevásárlótáskával, akár hűtőtáskával is. No és legyünk türelemmel: a nagyobb forgalom a vásárlókra és kereskedőkre, eladókra is nagyobb terhet ró. Legelőször a tartós élelmiszereket, majd később, az ünnephez közeledve a gyorsan romló termékeket szerezzük be (hús, hal, tej- és tejtermékek, tojás). Mivel nagyobb mennyiséget vásárolunk az általában szokásosnál, gondoskodjunk róla, hogy biztonsággal tudjunk tárolni minden alapanyagot! Az elkészült ételek maradékát is megfelelően hűtve tároljuk.

A CSOMAGOLÁSON TALÁLHATÓ LEJÁRATI IDŐ ELLENŐRZÉSE: az esetlegesen lejárt fogyaszthatóságú vagy minőségmegőrzési idejű terméket ne vegyük meg. Arról is meg kell győződni, hogy az áru vajon eltartható-e addig a dátumig, amikor szeretnénk felhasználni. Sérült, szennyezett, nem eredeti vagy hiányos csomagolású terméket ne vásároljunk meg, akkor sem, ha kedvező az ára.

Az olyan mélyhűtött árut, amely belül zúzmarás, esetleg egy tömbbé fagyott, szintén ne vegyünk meg, mert valószínűleg már felolvadt egyszer, és visszafagyasztották. A csomagoláson a lejárati idő mellett egyéb információknak is szerepelniük kell (terméknév, összetétel, gyártó vagy forgalmazó neve). Érdemes átböngészni,hogy nem tartalmaz-e például olyan összetevőt, amelyre a családból bárki allergiás. Ha kimért árut választunk, a helyszínen ellenőrizzük az eladó által becsomagolt terméket! A hús és a hal frissességét a szagából, színéből, állagából meg tudjuk állapítani. A süteményekhez való diót, mákot, aszalt gyümölcsöket alaposan ellenőrizzük!

AZ ALAPANYAGOK MEGFELELŐ TÁROLÁSA ugyanolyan fontos, mint a kifogástalan minőség. A nyers húst, tojást, zöldségeket a többitől elkülönítve tároljuk! Főként a már elkészült vagy fogyasztásra kész ételektől (például pékáruktól) tartsuk távol, már a vásárlás és a hazaszállítás során is. A nyers húson és a kicsöpögő húslében súlyos megbetegedést okozó mikrobák lehetnek. A szobahőmérsékleten hamar romlásnak induló húst minél hamarabb hűtőbe (5 °C alatti hőmérsékletre) kell tenni, vagy azonnal feldogozni. A pácolt húsokat is a hűtőben kell tárolni. Mindig külön eszközöket (vágódeszka, kés stb.) használjunk a nyers húsok feldolgozása közben, amelyeket a műveletek előtt és után alaposan el kell mosni, és másra nem is ajánlatos használni. A kézmosás – a munkafázisok között többször és alaposan – szintén elengedhetetlen. Kórokozó mikroorganizmusok az egyéb tisztítatlan nyersanyagokon, a tojáson, a gyümölcsön, a zöldségeken is előfordulhatnak, ezért ezeket is mindig alaposan tisztítsuk meg!

ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ALAPSZABÁLY, hogy a melegen készülő ételeket addig kell sütni-főzni, míg a belsejük eléri a 75°C-t. Ezen a hőmérsékleten a legtöbb, emberre veszélyes mikroba elpusztul. Az egyben sült csirke, vagy a nagyobb darabban, egészben vagy a darált húsból készülő, töltelékes, göngyölt húsok belsejének átforrósítása különös figyelmet igényel, mert ezek nehezebben érik el a megfelelő hőfokot. A húst közvetlenül a feldolgozást megelőzően vegyük csak ki a hűtőből. A darált húst javasoljuk még a vásárlás napján elkészíteni.

A KÉSZ ÉTELEKET minél hamarabb együk meg frissen, vagy gyorsan hűtsük le, és tegyük hűtőbe! A nyers tojással készülő ételeknél erre fokozottan figyeljünk, és ne adjunk belőle kisgyermeknek. A készételeket zárható dobozban, lefedve, egymástól elkülönítve tárolja, maximum 2-3 napig. Fogyasztásukhoz a felmelegítés nem elég! A megmaradt ételt minden esetben át kell forrósítani, hogy a belseje elérje ugyanazt a hőmérsékletet, mint főzésnél vagy sütésnél, a 75 °C-t. A hőfok ételhőmérővel ellenőrizhető.

ÜNNEPEK UTÁN NAGYOBB MENNYISÉGŰ MEGMARADT ÉTELLEL is számolnunk kell. Gondoljuk át, az ünnepi menü maradékából melyek fogyaszthatóak biztonságosan és melyek nem! Az előrecsomagolt, hűtést nem igénylő élelmiszerek (bejgli, pogácsa) teljes biztonsággal a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idejük lejáratáig fogyaszthatók. Figyelemmel kell lenni azonban a penészedés előfordulásának lehetőségére. Tárolás közben óvjuk a szennyeződéstől, fogyasztás előtt alaposan vizsgáljuk át, csak a kifogástalan küllemű és illatú süteményt fogyasszuk el!

A sokáig tárolt kenyér, zsömle megpenészedhet. A hűtést igénylő ételeket 2-3 napnál ne tároljuk tovább, s azon túl ne is fogyasszuk el. A halból készült fogásokat frissen fogyasszuk, ne tároljuk őket! A halászlé viszont lefagyasztható és biztonságosan tárolható –18 °C-nál hidegebb hőmérsékleten. A majonézes és nyers tojásos ételek nem bírnak ki többnapi tárolást!

Megmaradt ételből újat alkotni, a régit az újba beledolgozni rendkívül veszélyes, ezért csak forrón készülő ételekhez használjuk fel a maradékot! Kockázatot jelent például a sült hús beledolgozása egy salátába, mert itt nem történik hőkezelés (felforrósítás).

Még egy fontos szempont: kisgyermekeknek és időseknek ne adjunk ételmaradékot, ugyanis az ő immunrendszerük különösen érzékeny, olyan ételtől is megbetegedhetnek, amelytől egy egészséges felnőtt nem.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pitetitok

eteltcsakokosan

A grillsütő tisztítása

eteltcsakokosan

Vékonyan vagy vastagon? – Pizza

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató