Ételtcsakokosan

Az internetet böngészve érdekesebbnél érdekesebb eszközökre bukkanunk. Az emberek egy része él-hal a főzést és az azt megelőző előkészületeket megkönnyítő eszközökért. Mások meg a két kezükben bíznak. Ti melyik oldalt képviselitek?

Bemutatunk pár konyhai eszközt, ami felkeltette a figyelmünket. Néhány esetben megkérdőjelezhető a tárgyak létjogosultsága, de mi most csak az élelmiszer-biztonsági szempontokra figyelünk. A használatot rábízzuk az olvasókra.

Elektromos leves keverő

412oXMGPqRLEz nem a konyhai robotgép, ami a hosszadalmas tejszín- vagy tojáshab felverésben és a dagasztásban segít, hanem egy másfajta keverő eszköz. Ez a gép helyettünk kavargatja a levest vagy lekvárt, így nem kell mellette állni. Bekapcsolást követően körkörös forgásba kezd és ha elengedjük, akkor körbejárja a lábast, folyamatos mozgásban tartva a készülő ételt, megelőzve az étel leégését.

Megnéztünk pár videót, amely bemutatja az eszköz működését és többségében csak levesek keveréséhez ajánlják használatát, sűrűbb ételek pl. főzelék már megnehezíti a motor munkáját.

Élelmiszer-biztonsági tipp:51LyfUn+18L

  • Ilyen eszköznél figyeljünk, hogy ne sérüljön a lábos vagy serpenyő, amiben használjuk. Például teflon borítású edényeket sérülést követően nem szabad tovább használni.
  • A szilikon jelenlegi tudásunk szerint biztonságos alapanyagnak számít, hő hatására nem válik ki belőle a szervezetre káros anyag.
  • Alapos tisztítást igényelnek az élelmiszerrel érintkező felületek! Mosogatószerrel és meleg vízzel mosogassuk el, figyelve, hogy ne maradjon egyik résben sem ételmaradék.
  • A konyhát ne hagyjuk el főzés közben, mindig legyünk a készülő ételek közelében.

Frissfűszer csupaszító

8193jJRq4LL._SL1500_Ha sok friss zöldfűszert használunk a konyhában, akkor ezzel az eszközzel le lehet húzni a leveleiket és a műanyag éllel rögtön fel lehet aprítani azokat. Előnye, hogy mivel nem kell ollót vagy kést használni az aprításhoz, így a főzésben segédkező gyermek is biztonságban van mellettünk.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

  • 71hXnd6MjCL._SL1280_Műanyag eszközök épségére kiemelten figyelni kell! Ha karcolódnak, esetleg repednek, akkor kórokozók maradhatnak a rések között. Tudjuk, hogy a különböző zöldségek és gyümölcsök is keresztszennyeződést okozhatnak, így már az előkészítő eszközökre is figyelni
  • A vágódeszkát, amin a friss zöldségeket aprítjuk, ne használjuk nyers húsokhoz. Legyen külön deszkánk a zöldségek-gyümölcsök, illetve készételek számára. Egy másik pedig a nyers húsoknak és halaknak.

Háromfejű hámozó

4154WJqySiLHámozóra sokszor van szükségünk, ezért praktikus egy eszközben három különböző pengét egyesíteni. Külön pengék vannak eltérő héjvastagságú zöldségek és gyümölcsök hámozására, de csíkok készítésére is van egy penge.

Élelmiszer-biztonsági tipp:51W-jui-S3L

  • A tisztaság a legfontosabb a hámozók esetében is. Ez az eszköz szétszedhető és elmosható, így csak az alapos mosogatásra kell figyelnünk.

Képek forrása: amazon.com

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csomagolva vagy anélkül? – 2. rész

eteltcsakokosan

Vajon régi vagy nem?…

eteltcsakokosan

Ne dobd ki a kávézaccot!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató