Az újrahasznosítható bevásárló zacskók az élelmiszerekből veszélyes baktériumokat szívhatnak magukba. Ezek a baktériumok keresztszennyeződést okozhatnak, mivel más élelmiszereket is megfertőzhetnek és élelmiszer eredetű megbetegedéshez vezethetnek.
Ezeket az élelmiszer-biztonsági tippeket alkalmazva, megelőzhető a probléma:
A boltban…
Mindig tegyük külön nejlon zacskóba a nyers húst, halat, tengergyümölcseit. Megakadályozza, hogy a hús leve kiszivárogjon és más élelmiszereket, bevásárló zacskót beszennyezze. Ne féljünk kérni még egy zacskót a hentes pultban, bár sok esetben pl. a csirkehúst kétszer is becsomagolják.
Tegyük külön a húsféléktől a zöldséget, gyümölcsöt, pékárút, a legjobb, ha másik bevásárló zacskóba, kosárba tesszük.
Otthon…
Eleve ne tegyük a bevásárló zacskókat a konyhapultra, de ha így kényelmes, akkor a kipakolást követően fertőtlenítsük le a felületet. Hiszen a zacskó átázhat, vagy a földön, autó csomagtartójában és egyéb helyen szennyeződhet.
A bevásárló zacskók tisztítása
- Bevásárlás után hagyjuk megszáradni a zacskókat.
- A mosható (textil, műszálas) zacskókat rendszeresen mossuk mosógépben.
- Ha csak kézzel tisztítható, akkor fordítsuk ki és szappanos meleg vízzel töröljük le.
További részletek:
http://eteltcsakokosan.hu/2016/09/16/hogyan-valasszunk-bevasarlo-alkalmatossagot/
http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/31/mibe-vigyem-haza/
Forrás/ötlet:
https://www.canada.ca/en/health-canada/services/general-food-safety-tips/reusable-grocery-bags-bins.html