Ételtcsakokosan

Újra mézes reggeli az általános iskolákban

2016. december 13.

Ismét megrendezte az Európai Mézes Reggeli programot a hazai általános iskolákban a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese, Ksenija Škrilec szlovén nagykövet és Bross Péter, az OMME elnöke a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskolába látogatott el november 18-án.
tn726c406
A mézes reggeliket eredetileg Szlovénia indította el, majd több uniós tagország, köztük hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az iskolák részére a méhészek szakmai szervezete biztosítja a mézet, így ezen a napon a gyerekek mézes teát, mézes kenyeret fogyaszthatnak reggelire. A diákok rajzolhatnak, kidekorálhatják az iskolájukat, vagy mezőgazdasághoz, környezetvédelemhez kapcsolódó versenyeket, felolvasásokat tarthatnak, a méhészek pedig a mézről és a munkájukról mesélnek.
A program legfontosabb célja, hogy az általános iskolás gyermekek körében népszerűsítse a mézfogyasztást és az egészséges táplálkozást. A természetes méz 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, emellett erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra.
Mindezeken túl a méhészet mezőgazdaságunk fontos ágazata. Magyarországon több, mint 20 ezer család számára jelent megélhetést. A hazai méz 40-60 százaléka a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó akácméz.
tn726c406 (1)
Fotók: Pelsőczy Csaba

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

„Lakat kerülhet” a problémás webshopokra

eteltcsakokosan

Miért kell kezet mosni?

eteltcsakokosan

Így készíts kovászos uborkát

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató