Hozzávalók / 4- 6 adag
- 1.5 kg tyúkhús
- 5-6 nagy db sárgarépa
- 3-4 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 10 dkg. zöldborsó
- 3 szem gomba
- 15 szem bors, só
- ½ csomag csigatészta
Elkészítés
- A tyúkhúst megmossuk, feldaraboljuk és kb. 3-4 l hideg vízben lassú tűzön elkezdjük főzni. Időnként lehabozzuk. A zöldséget megpucoljuk és igény szerinti formára vágjuk.
- Ha már nincs több habja, és a hús puhulni kezd, akkor beletesszük a zöldségeket, a gombát, a fokhagymát, a hagymát, a zöldpaprikát, a szemes borsot, és ízlés szerint sózzuk.
- Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük tovább. A főzési idő a tyúk korától függhet.
- Ha megpuhult, a levest leszűrjük és lehetőleg házi csigatésztát főzünk bele. Legjobb, ha a húslevesből kimerünk fél liternyit, ebben főzzük ki a házi tésztát, majd ezután a többi leveshez öntjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- A hús megmosását mindig a munkafolyamatok kezdetén tegyük, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
- A húst, a húsoknak elkülönített vágódeszkán dolgozzuk fel, majd a használat után fertőtlenítsük a deszkát, hogy a kórokozók nehogy rajta maradjanak!
- Nyershús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
- Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!