Ételtcsakokosan

Újházi Tyúkhúsleves

2014. március 27.
Újházi-gyöngytyúk-leves-400x300

Újházi-gyöngytyúk-leves-400x300
Hozzávalók / 4- 6 adag

  • 1.5 kg tyúkhús
  • 5-6 nagy db sárgarépa
  • 3-4 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 10 dkg. zöldborsó
  • 3 szem gomba
  • 15 szem bors, só
  • ½ csomag csigatészta

 
Elkészítés

  • A tyúkhúst megmossuk, feldaraboljuk és kb. 3-4 l hideg vízben lassú tűzön elkezdjük főzni. Időnként lehabozzuk. A zöldséget megpucoljuk és igény szerinti formára vágjuk.
  • Ha már nincs több habja, és a hús puhulni kezd, akkor beletesszük a zöldségeket, a gombát, a fokhagymát, a hagymát, a zöldpaprikát, a szemes borsot, és ízlés szerint sózzuk.
  • Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük tovább. A főzési idő a tyúk korától függhet.
  • Ha megpuhult, a levest leszűrjük és lehetőleg házi csigatésztát főzünk bele. Legjobb, ha a húslevesből kimerünk fél liternyit, ebben főzzük ki a házi tésztát, majd ezután a többi leveshez öntjük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • A hús megmosását mindig a munkafolyamatok kezdetén tegyük, hogy az elfolyó mosóvíz ne okozhasson szennyeződést!
  • A húst, a húsoknak elkülönített vágódeszkán dolgozzuk fel, majd a használat után fertőtlenítsük a deszkát, hogy a kórokozók nehogy rajta maradjanak!
  • Nyershús kezelése után mindig mossunk kezet, annak érdekében, hogy a kezünkkel ne vihessünk át szennyezést más felületekre, vagy ételekre!
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
  • Ha nem a főzés után azonnal fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Nyáron hűsen, télen forrón

eteltcsakokosan

Mi a különbség?

eteltcsakokosan

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató