Ételtcsakokosan

Egy különleges hagymaféle: a póréhagyma

2016. október 13.

Tart a póréhagyma betakarításának időszaka, érdemes tehát kimenni a piacra és beszerezni egyet a mai vacsorához.

knife-464879_640A póréhagyma vagy régies nevén a párhagyma a hagymaformák alcsaládjába tartozó növény. Méltatlanul kevéssé ismerjük, pedig kiemelt figyelmet érdemelne, ugyanis fogyasztása nagyon egészséges, magas A-, B1-, C- és E-vitamin tartalma, ásványi anyagokban is bővelkedik, kiemelendő cink, kalcium, kálium, mangán, szelén és vas tartalma.

A póréhagymát igen régóta termesztik világszerte, ám hazánkban csak nem rég figyeltek fel rá. Először valószínűleg Mezopotámiában termesztették, de közkedvelt volt a rómaiak körében és a VI. században a skótoknál és a walesieknél is.

A póréhagymának számos olyan összetevője van, amelyek jótékony élettani-hatással bírnak. Ilyenek az illóolajai, melyek baktériumölő hatásúak, valamint az allicin, amely segíti a belek mozgását, ehhez még szintén hozzájárul a magas élelmi rost tartalma. Rutén tartalma erősíti a véredények falait, segít megakadályozni az erek elzáródását, valamint csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét. Továbbá fontos összetevőik a mézga-anyagok, amelyek köptető hatásuk révén segítenek legyőzni a légúti fertőzéseket és a gyulladásokkal is kiválóan veszik fel a harcot.

Termesztés

A leggyakoribb hagymafajokkal ellentétben a póréhagyma kétéves növény. Első évben csupán a levelei fejlődnek ki, majd második évre hoz egy másfél-két méter magas szár végén virágzatot. Megkülönböztetünk nyári és téli fajtája is, ám termesztésre elsősorban a téli póréhagymát ajánljuk, ennek levelei keményebbek, húsosabbak, melynek köszönhetően még a telet is átvészelik.

A póréhagymát magról is és palántázással is termeszthetjük. A magokat március elején kell elültetni vagy már most állandó helyére 30 cm-es sortávolságra vagy ládába, amelyből április végén ültethetjük ki a kétleveles palántákat.  Ezután egész nyáron kapálást, gyomlálást és műtrágyázást igényel. Napfény és víz igényes növény, ezért csak öntözéssel ajánlott a termesztése.

A póréhagyma fehér része a legértékesebb, ami viszont csak fény hiányában marad fehér, ezért termesztéskor a hagymasorokat bizonyos idő közönként töltsük fel földel.így a fehér rész hosszabb lesz.

Két gyakori kártevője a hagymalégy és a hagymamoly melyek ellen könnyen védekezhetünk, ha vegyesen vetjük más növényekkel. A légy ellen a paradicsom és a zeller, míg a moly ellen a répával való együtt ültetés segíthet.

leek-777391_640

Vásárlás

Ha nincs kertünk, hogy magunknak termesszük a póréhagymát, akkor meg is vásárolhatjuk, a legtöbb zöldségesnél, szinte egész évben.  Válasszunk friss hagymát, ami élénk színű, kemény tapintású és szorosan záródó levelű, és amelyiknek a leghosszabb a fehér része. Amelyik hagyma már puha tapintású, azt régen szedték le. Télen fagy miatt a póréhagyma levelei kékeszöld árnyalatúak is lehetnek.

Tárolás

A póréhagymát a többi hagymához hasonlóan sokáig tárolhatjuk. Ha boltban vásároltuk, hűvös, száraz helyen mosás nélkül tároljuk, de hűtőszekrényben is eláll, akár 10 napig is. A saját termésű póréknak legjobb, ha ásunk egy gödröt és ebbe egymáshoz szorosan helyezzük a hagymákat, és földdel betakarjuk. Így akár hónapokig is eltartható.

Fogyasztás

A póréhagyma nyári és téli változatát különböző képen hasznosíthatjuk. A nyárit főként frissen, zöldhagymaként fogyasztják, több kedvező tulajdonsága miatt. Ilyen például, hogy a vöröshagymához képest alacsonyabb az allilszulfid-tartalma, ami a kellemetlen hagymaszagot okozza fogyasztás után, így rövidebb ideig okoz kellemetlenséget. A frissen fogyasztás előnyeként megmarad a hagyma magas C és B1 vitamin tartalma. A téli póréhagymát használhatjuk salátákhoz, töltött ételekhez vagy levest is főzhetünk belőle a hideg estékre. A téli változat erős levelei kiválóan aszalhatóak, ezért szárított zöldségkeverékeknek gyakori összetevője.

Fogyasztás előtt fontos, hogy alaposan megtisztítsuk, ehhez, ha van rajta még gyökér, akkor távolítsuk el a az elszáradt levelekkel együtt. A leveleit a szártól kifelé mossuk, hogy a rajta lévő homokot és földet ne mossuk bele a levél tövekbe.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért nem törvényileg kötelező?…

eteltcsakokosan

Mi kerül az ünnepi asztalra Európában?

eteltcsakokosan

Olcsó, gyors, egyszerű!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató