Ételtcsakokosan

Tüskés barátunk a szeder

2020. július 14.

A málnához hasonlító fekete bogyójú szeder kertekben is megterem. Kellemesen fanyar ízét nyár derekán élvezhetjük.

A szeder kimagasló A-, C- és E-vitamin tartalmánál fogva erősíti a szervezet védekező képességét. A vírusok és baktériumok elleni küzdelemben értékes ásványi sói és gyümölcssavai is szerepet játszanak. Rostjai elősegítik az emésztést.
A szeder vásárlása és tárolása
A dobozkában árusított gyümölcshalom alját általában nincs lehetőségünk megnézni. Ezért csak megbízható helyről javasolt szedret vásárolni.
Fényes felszínű, közepesen kemény tapintású bogyókat válasszunk. A puhaság nem hátrány, de a nagyon lottyadt gyümölcs régi szedést, gombabetegséget, vizes rothadást sejtet.
A szeder nagy víztartalma miatt könnyen romlásnak indul, ezért lehetőleg a vásárlás napján használjuk fel. A hűtőszekrény enyhén hűvös részében, a jó szellőzés biztosítása és gyakori átválogatás mellett legfeljebb 2 napig tárolhatjuk.
A kifejlett bogyók kezdetben zöldek, majd megpirosodnak, végül feketék lesznek. Csak az éretteket érdemes leszedni, mert nem utóérő gyümölcs. Mélyhűtésre kiemelkedően alkalmas.
Mire jó a szeder?
Egészséges hatásait leginkább nyersen élvezhetjük. Egyszerűen készíthetünk belőle szederlevet, pikáns mártást süt húsokhoz vagy szörpöt.  Házilag kiváló zselé sőt bor is válhat belőle.
Erőteljes, enyhén savanykás ízvilága nagyon jól illik sokféle süteményhez, tejszínhabos-zselatinos tortákhoz, palacsintához.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Raclette, a hűvös napok megmentője

eteltcsakokosan

Jeges nyalánkságok

eteltcsakokosan

Mosatlanul soha!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató