Ételtcsakokosan
Barackos_turos_pal_72-300x200

Barackos_turos_pal_72-300x200
Hozzávalók a palacsintához:
40 dkg liszt
2-3 db tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz
csipet só
0,5 dl olaj
 
A töltelékhez:
25 dkg túró
1-2 evőkanál tejföl
3 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília aroma
1 maréknyi mazsola
A vaníliaszószhoz:
3 tojássárgája
1/2 l tej
3 evőkanál kristálycukor
1 vanília rúd kikapart magja
3 teáskanál étkezési keményítő
Palacsinta készítése: 

A tojásokat egy csipet sóval felverjük. Felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a szódát, majd egy órát pihentetjük. Az első palacsinta sütése előtt kevés olajat teszünk a serpenyőbe, és jól felforrósítjuk. A többi olajat a palacsintatésztához keverjük, így a továbbiakban a serpenyőt nem kell olajozni.

Töltelék készítése:

Amíg a palacsintatészta pihen, elkészítjük a tölteléket: A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk. Egy evőkanál tejfölt elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral. Hozzákeverjük az áttört túrót, a citromhéjat. Ha szükséges, még tejföllel lazítjuk. Belekeverjük a mazsolát.

Vaníliaszósz készítése:
A hozzávalókat egy tálban (kézi habverő segítségével) csomómentesre kikeverjük. Gőz felett, folyamatosan kevergetve, sűrű krémmé főzzük.
Tálaláskor a töltött palacsintákat leöntjük a vaníliaszósszal. Tehetünk mellé aszalt vagy idénygyümölcsöket is.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Ügyeljünk az alapanyagok minőség-megőrzési idejére is.
  • A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, csak ezek után használjuk fel!
  • A reszelt citromhéj esetében fokozottan figyeljünk rá, hogy a távolról érkező citrusfélék héján mindig találunk viaszt és/vagy gombaölő szert, hogy ezek a termékek a hosszú szállítás alatt ne romoljanak meg. A termék címkéjén tájékozódhatunk. Ezek a vegyszerek nem távolíthatóak el teljes mértékben még mosással sem, ezért inkább kandírozott termékekkel helyettesítsük őket, ha nem tudunk bioterméket vásárolni.
  • A tálaláshoz használt idénygyümölcsöket alaposan mossuk meg, illetve meg is hámozhatjuk.
  • Az aszalt gyümölcsök esetében pedig figyeljük, hogy nincsenek-e penészesedésre utaló jelek a terméken.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért jó az otthon készült ebéd?

eteltcsakokosan

Malacfül és malacfarok

eteltcsakokosan

Édes, mint a méz

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató