Ételtcsakokosan
Barackos_turos_pal_72-300x200

Barackos_turos_pal_72-300x200
Hozzávalók a palacsintához:
40 dkg liszt
2-3 db tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz
csipet só
0,5 dl olaj
 
A töltelékhez:
25 dkg túró
1-2 evőkanál tejföl
3 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília aroma
1 maréknyi mazsola
A vaníliaszószhoz:
3 tojássárgája
1/2 l tej
3 evőkanál kristálycukor
1 vanília rúd kikapart magja
3 teáskanál étkezési keményítő
Palacsinta készítése: 

A tojásokat egy csipet sóval felverjük. Felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a szódát, majd egy órát pihentetjük. Az első palacsinta sütése előtt kevés olajat teszünk a serpenyőbe, és jól felforrósítjuk. A többi olajat a palacsintatésztához keverjük, így a továbbiakban a serpenyőt nem kell olajozni.

Töltelék készítése:

Amíg a palacsintatészta pihen, elkészítjük a tölteléket: A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk. Egy evőkanál tejfölt elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral. Hozzákeverjük az áttört túrót, a citromhéjat. Ha szükséges, még tejföllel lazítjuk. Belekeverjük a mazsolát.

Vaníliaszósz készítése:
A hozzávalókat egy tálban (kézi habverő segítségével) csomómentesre kikeverjük. Gőz felett, folyamatosan kevergetve, sűrű krémmé főzzük.
Tálaláskor a töltött palacsintákat leöntjük a vaníliaszósszal. Tehetünk mellé aszalt vagy idénygyümölcsöket is.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok

  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
  • Ügyeljünk az alapanyagok minőség-megőrzési idejére is.
  • A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt.
  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, csak ezek után használjuk fel!
  • A reszelt citromhéj esetében fokozottan figyeljünk rá, hogy a távolról érkező citrusfélék héján mindig találunk viaszt és/vagy gombaölő szert, hogy ezek a termékek a hosszú szállítás alatt ne romoljanak meg. A termék címkéjén tájékozódhatunk. Ezek a vegyszerek nem távolíthatóak el teljes mértékben még mosással sem, ezért inkább kandírozott termékekkel helyettesítsük őket, ha nem tudunk bioterméket vásárolni.
  • A tálaláshoz használt idénygyümölcsöket alaposan mossuk meg, illetve meg is hámozhatjuk.
  • Az aszalt gyümölcsök esetében pedig figyeljük, hogy nincsenek-e penészesedésre utaló jelek a terméken.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen adatokat tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Csokis zabpelyhes keksz

eteltcsakokosan

Meddig fogyasztható?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató