Hozzávalók a palacsintához:
40 dkg liszt
2-3 db tojás
3 dl tej
2 dl szódavíz
csipet só
0,5 dl olaj
A töltelékhez:
25 dkg túró
1-2 evőkanál tejföl
3 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília aroma
1 maréknyi mazsola
A vaníliaszószhoz:
3 tojássárgája
1/2 l tej
3 evőkanál kristálycukor
1 vanília rúd kikapart magja
3 teáskanál étkezési keményítő
Palacsinta készítése:
A tojásokat egy csipet sóval felverjük. Felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a szódát, majd egy órát pihentetjük. Az első palacsinta sütése előtt kevés olajat teszünk a serpenyőbe, és jól felforrósítjuk. A többi olajat a palacsintatésztához keverjük, így a továbbiakban a serpenyőt nem kell olajozni.
Töltelék készítése:
Amíg a palacsintatészta pihen, elkészítjük a tölteléket: A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk. Egy evőkanál tejfölt elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral. Hozzákeverjük az áttört túrót, a citromhéjat. Ha szükséges, még tejföllel lazítjuk. Belekeverjük a mazsolát.
Vaníliaszósz készítése:
A hozzávalókat egy tálban (kézi habverő segítségével) csomómentesre kikeverjük. Gőz felett, folyamatosan kevergetve, sűrű krémmé főzzük.
Tálaláskor a töltött palacsintákat leöntjük a vaníliaszósszal. Tehetünk mellé aszalt vagy idénygyümölcsöket is.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- Ügyeljünk az alapanyagok minőség-megőrzési idejére is.
- A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt.
- A tojásokat, ha felületük szennyezett, mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, csak ezek után használjuk fel!
- A reszelt citromhéj esetében fokozottan figyeljünk rá, hogy a távolról érkező citrusfélék héján mindig találunk viaszt és/vagy gombaölő szert, hogy ezek a termékek a hosszú szállítás alatt ne romoljanak meg. A termék címkéjén tájékozódhatunk. Ezek a vegyszerek nem távolíthatóak el teljes mértékben még mosással sem, ezért inkább kandírozott termékekkel helyettesítsük őket, ha nem tudunk bioterméket vásárolni.
- A tálaláshoz használt idénygyümölcsöket alaposan mossuk meg, illetve meg is hámozhatjuk.
- Az aszalt gyümölcsök esetében pedig figyeljük, hogy nincsenek-e penészesedésre utaló jelek a terméken.