Ételtcsakokosan

A zsenge zöldborsó

2020. június 9.

A háziasszonyok a rohanó hétköznapokban előszeretettel választják az egész évben kapható zacskós vagy konzerv formáját, s egyre kevesebben tudják, hogy a tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből és -érésből pedig szeptemberben kerül piacra.

Fajtái:
Kifejtő? Velő? Cukor? A borsónak három étkezési alfaja ismert:
A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. Inkább szárításra, hántolásra (sárgaborsó) használják.
A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb. Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad. Víztartalma magasabb.
A cukorborsó kevésbé ismert. Laposabb hüvelye kevesebb, és kisebb magvakat fejleszt. A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
Kemény, átlagos méretű, élénk, középzöld színű hüvelyeket keressünk. Kerüljük a víz- és egyéb foltos, síkos tapintású borsót. A túl nagy szemek gyakran keményítő ízűek.
A zöldborsó frissen fejtve, hűtőben 0 °C körül, nagyjából egy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be, ezért inkább megfelelő edényben tartsuk, ne pedig zacskóban. Remekül tartósítható házilag is előfőzéssel, majd mélyhűtéssel vagy sós lében hőkezeléssel.
Hogyan használjuk fel?
Nem érdemes sokáig főzni, egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.
Felhasználhatjuk salátába, olajon dinsztelve gombával, hagymával, fokhagymával. Íze jól illik a csirkéhez is.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A megfelelő konyhai higiénia csökkenti a fertőzés kockázatát

eteltcsakokosan

Az újbor ünnepe

eteltcsakokosan

Így vásárolj karácsonyra!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató