Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
3 egész tojás
5-6 dkg kókuszreszelék
10 dkg búzadara
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál vaj
zsemlemorzsa
idénygyümölcsök
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük és néhány órára a hűtőbe tesszük pihenni lefedve (minél többet pihen, annál jobb).
Majd vizes kézzel gombócokat formázunk és enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd lassú tűzön főzzük meg.
Mikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor már jó. Egy gombócot kivéve, majd kettévágva ellenőrizzük, hogy átfőttek-e!
A zsemlemorzsát 1 evőkanál vajon aranybarnára pirítjuk, ebben forgatjuk meg a kész gombócokat. Porcukros tejföllel kínáljuk, amit olvasztott csokival díszíthetünk. Tehetünk mellé idénygyümölcsöket is.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet, megbízható beszerzési forrás.
- Különösen ügyeljünk a kezünk tisztaságára, sérülés-mentességére!
- Ügyeljünk az alapanyagok minőség-megőrzési idejére is.
- A tojásokat, amennyiben felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, csak a szemmel láthatóan hibátlan, minőségi elváltozást nem mutató tojásokat használjuk fel!
- A tálaláshoz használt idény gyümölcsöket alaposan mossuk meg, illetve meg is hámozhatjuk.
- Ha későbbi fogyasztásra készítettük, gyorsan le kell hűteni és fogyasztásig hűtve tárolni. 24 órán belül fogyasszuk el!