Ételtcsakokosan

A mesés Kelet misztikuma – a goji bogyó

2018. február 24.

Rengeteg pozitív hatása van szervezetünkre, már-már az örök élet elixírjeként is emlegethetnénk, annyira sokoldalú, és magas a különböző vitamin- és ásványianyag-tartalma ennek az édeskés, apró vörös termésnek, a goji bogyónak. Ugyanakkor a túlzott fogyasztásának lehetnek hátulütői – mint mindig –, itt is érdemes megkeresni az arany középutat. Cikkünk segít abban, hogy jobban megismerjük, mi is ez a gyümölcs, honnan származik, mire figyeljünk a vásárlásnál?
goji-3162716_960_720
Az eredetileg Kínából, a Himalája lábánál fekvő területről származó ördögcérna bokor termése ez az apró, skarlátvörös színű termény, amit goji bogyónak, népiesebben farkasbogyónak hívunk. A keleti orvoslás már több ezer éve felfedezte magának a növény hasznosságát és fontos szerepet is képvisel benne.
Az édeskés és egyszerre savanykás ízű gyümölcsnek rendkívül magas a C-vitamin- illetve a bétakarotin-tartalma, ezenkívül antioxidáns hatása is van. Számos jó tulajdonsága mellett, a vérnyomásra is kedvezően hat, és több betegség gyógyításában is komoly kiegészítő szerepet játszik.
A hazánkba érkező szárított goji bogyók esetében fontos tudni, hogy maga az aszalási eljárás lényeges része az élelmiszeriparnak, elvonja a romlást előidéző mikroorganizmusok egyik alapvető életfeltételét, a vizet. Így a szárított, aszalt élelmiszert tartósítószer nélkül tárolhatjuk.
Ha felmerülne bennünk a kétely, hogy ilyen formán a gyümölcs elveszti a vitamintartalmát, akkor jó tudni, hogy a szakszerűen, természetes módon (nem tűző napon, hanem száraz légáramban) aszalt gyümölcs megőrzi az eredeti gyümölcs, szinte összes beltartalmi értékét.
Sokan nassolnivalóként vásárolják meg a boltban a szárított gyümölcsöt, de kiváló kísérője lehet egy egészséges reggelinek, tízórainak is, sőt a kínai konyhaművészet előszeretettel használja a kulináris élvezetek növelése érdekében.
Mire is figyeljünk a goji bogyó vásárlásakor?
A csomagolás, mint minden élelmiszer esetében itt is elengedhetetlen információkat kell, hogy tartalmazzon, mert azonkívül, hogy azt olvassuk rajta, hogy származási hely: Kína, fel kell tüntetni a szüretelés dátumát is. Jó tudni, hogy a goji bogyó késő nyáron termő gyümölcs, így augusztus közepén, végén és szeptember elején van a betakarítási ideje. Az ördögcérna bokor – a csipkebogyóhoz hasonlóan – tüskés, maximum 4 m magas, lombhullató cserje, melynek goji nevű bogyóját szokták betakarítani és felhasználni. Általában kézzel szedik le az apró bogyókat, amiket vagy azonnal feldolgoznak, vagy aszalnak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…

eteltcsakokosan

Újra a gyerekekhez szól a Nébih

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató