Ételtcsakokosan

Gyerekek a konyhában – hogyan melegítsünk ételt biztonságosan?

2017. július 20.
Névtelen terv

Itt a nyári szünet! Végre fellélegezhetünk, a város kiürül, nincsenek dugók, este lazábbra lehet venni az amúgy szigorú lefekvési mizériát, nincs házi, nincs doga, jöhet az édes semmittevés. Ha jobban belegondolunk, a gyereknek lazulás, de szülőknek sok esetben igen komoly stresszel jár a „várva várt” vakáció. Azon kívül, hogy ki kell találni, mi legyen a gyerekkel, mit csináljon egész nap, arra is gondolnunk kell, hogy mit egyen, hideget vagy meleget? Vajon elég érett már, hogy ellássa magát otthon egyedül?

Névtelen terv

Ahol nem tud besegíteni a nagymama nagypapa, ott a tematikus táborok széles választéka nyújt lehetőséget, hogy ne legyen egyedül a gyerek. Bizonyos kor után azonban már sem kedve, sem igénye nincs az ifjoncnak reggeltől délutánig tartó meghatározott elfoglaltságra. Ilyenkor a felmenőnek több szempontot is mérlegelniük kell.

A wmn.hu tavalyi cikkében (https://wmn.hu/ugy/38789-mikortol-maradhat-otthon-egyedul-a-gyerek) a következő pontokra hívja fel a gyerekjogász a szülők figyelmét. A 12 évesnél fiatalabb gyerekek általában még nem elég érettek ahhoz, hogy hosszabb ideig egyedül maradjanak: Fontos, hogy csak akkor hagyhatjuk egyedül, ha biztonságban érzi magát, ez életkortól független. Ha másik gyerekre hagyja a szülő a kicsit, az gyakorlatilag olyan mintha egyedül hagyta volna.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor tényleg nincs más lehetőség, mint hogy egyedül hagyjuk a csemetét, de ilyenkor is érdemes néhány kérdést végig gondolni: például, elég érett-e a gyermek már ahhoz, hogy felelősségteljesen magára hagyjuk és betartja-e a megbeszélt szabályokat? Váratlan helyzetben, tudja-e hogyan kell viselkedni? Illetve tud-e gondoskodni magáról, ha éhes vagy szomjas?

Élelmiszerbiztonsági szempontból fontos kitérni az utolsó kérdésre, hiszen nem mindegy, hogy a gyermek készít magának ételt, vagy a szülő főz neki ebédet előre? Melyek a legfontosabb szabályok melyeket a forró napokon figyelembe kell venni, ha a gyerek egyedül van otthon és hogyan tudja a legbiztonságosabban megmelegíteni az előre elkészített, hűtőben tárolt ebédet?

Nem kell ragaszkodnunk ahhoz, hogy a gyerekek egész nap hideg ételt egyenek, inkább tanítsuk meg őket arra, hogyan tudják biztonságosan megmelegíteni az előre elkészített főtt ételt. A nagyobbak persze próbálkozhatnak a sütéssel, főzéssel, de bizonyosodjunk meg arról, hogy gyermekünk jól elsajátította az alapokat és már egyedül hagyható a konyhában. Kisebb gyerekek esetében érdemes a főtt ételt kiporciózni mikrózható edényekbe, melyeket a hűtőből kivéve rögtön tehetnek is a mikrohullámú sütőbe. Mutassuk meg a gyerekeknek, hogyan kell a mikrót használni, egy-egy adag ételt mennyi ideig kell melegíteni. Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy a melegítési idő felénél vegyék ki az ételt és keverjék át, majd újra tegyék vissza melegíteni. Azt is magyarázzuk el, hogy úgy lesz igazán biztonságos a mikróban melegített étel, ha jól felforrósítják és nem elegendő csak meglangyosítani. Illetve arra is érdemes felhívni a figyelmüket, hogy az élelmiszert fedjék le a mikróban, így tudják megakadályozni, hogy a hamarabb felmelegedő részek „felrobbanjanak”, szétfröccsenjenek. No de ha mégis megtörténik a baleset, egy érett, felelősségteljes tinit már megkérhetünk, hogy takarítsa is ki. Fontos, hogy megmaradt ételt lefedve tegyék vissza a hűtőbe, mert a nagy nyári hőségben pillanatok alatt megromolhat.

No és amit sosem szabad elfelejteni kivétel nélkül minden gyerekre vonatkozik, akár kulcsos vagy táboros, kezet kell mindig mosni !

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mik a romlott zsír „jelei”?…

eteltcsakokosan

Sárgadinnye a nyár slágere

eteltcsakokosan

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató