Ételtcsakokosan

Hol is találkozunk a tormával? A húsvéti sonka mellé mindig jár. Ritkábban húsleves után a főtt hús mellé esszük, megtaláljuk a házilag készült ecetes cékla levében, esetleg színházi büfék molnárkás szendvicseiben, illetve a hidegkonyhai készítmények között a sonkatekercsben is tormakrém van. Ezeken túl nemigen találkozunk tormával, pedig érdemes lenne gyakrabban beiktatni étrendünkbe, ugyanis nagyon egészséges.

A torma gyógy- és fűszernövény, amelynek őshazája Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia, s már a honfoglaló magyarok is ismerték. Kifejezetten a magyar gasztronómiához kapcsolható, más országokban nem elterjedt fűszer. Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, továbbá savanyúságok tartósításánál is.

horseradish
Magas a C-vitamin tartalma, de emellett igen jelentős mennyiségben található benne B-vitamin, kálium, kalcium, vas és foszfor is. Jellegzetes, erős illatáért a nagy mennyiségben jelenlevő illóolajok a felelősek, melyek belélegezve kiválóan tisztítják a légutakat. Fő hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok.

A torma erősíti az immunrendszert, fertőtlenít, csökkenti a gyulladást. Köptető hatású, ezért igen hasznos nátha, megfázás, bronchitis kezelésekor. Fokozza a veseműködést, jótékonyan hat az emésztésre, fokozza a véráramlást, izzasztó, lázcsillapító, vízhajtó hatású. A népi gyógyászatban pakolásként is alkalmazták ízületi- és fogfájdalom, valamint rovarcsípés kezelésére.

Reszeléskor szabadulnak fel a csípős illóolajok, ezért érdemes ezt a műveletet szabad levegőn vagy aprítógéppel végezni. Ezután érdemes pár csepp citromlevet rácsepegtetni, hogy megakadályozzuk a barnulást.

Felhasználása igen sokrétű. Leveleit használhatjuk salátákba, vagy pedig a töltött káposztához hasonlóan megtöltve is fogyaszthatjuk. A leveleket télire lefagyaszthatjuk vagy akár be is főzhetjük.

Gyökerének azt a részét mossuk és hámozzuk meg, melyet fel kívánunk használni, így biztos semmi sem megy kárba értékes hatóanyagi közül. Általában reszelt formában fogyasztjuk ecetesen vagy majonézzel a sült vagy főtt húsok mellé, de készíthetünk belőle szendvicskrémet, pikáns mártást is. A savanyúságoknak is igen kellemes ízt kölcsönöz.

A torma igénytelen, könnyen termeszthető növény. Ha kedvet kapunk a termesztéséhez, érdemes meggondolni, hogy a kert melyik részébe ültetjük, mivel kiirtása nagyon nehéz. Ha van rá lehetőség, akkor legjobb, ha pincében, homokkal rétegezve tároljuk, de jól megél az erkélyen is egy ládában, ekkor azonban óvni kell a nagy hidegtől, be kell takargatni.

 Receptek
Ecetes torma
Otthon is elkészíthetjük az ecetes tormát, ha egy 1,5 deciliteres üveget színültig töltünk reszelt tormával (előkészítéskor meghámoztuk és megmostuk, mindig a gyökér vastagabb részét használjuk), majd egy kanál cukrot feloldunk legfeljebb 2 dl vízben, felforraljuk, két kanál ecetet keverünk hozzá és miután lehűlt, ráöntjük a tormára. Ízlés szerint lehet több vagy kevesebb ecetet önteni hozzá.
Tejszínes torma
Akinek az ecetes torma túl erős, annak ajánljuk a tejszínes vagy majonézes krémeket. Ezeket is érdemes házilag, otthon elkészteni. A reszelt tormát leforrázzhatjuk, hogy veszítsen az erejéből.
Hozzávalók

  • 20 dkg friss torma
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom
  • 3 dkg porcukor
  • só, esetleg mustár, ízlés szerint

A tormát meghámozzuk, alaposan megmossuk és finom reszelőn megreszeljük. Enyhén sós, citromos forró vízzel leforrázzuk, alaposan leszűrjük és lehűtjük. Ezután a tejszínt kemény habbá verjük, majd a tormát óvatos, könnyű mozdulatokkal a hab közé keverjük. Vigyázzunk, hogy ne essen össze a hab! Abban az esetben, ha tejszín helyett majonézt használunk, nem kell óvatoskodni a krémmel, de nem lesz tartása. Ezt a krémet kenhetjük szendvicsekre, vagy sonkaszeletekbe habzsákból betölthetjük, díszítéshez is jól használható.
Figyelem! A krém legfeljebb egy napig fogyasztható. Miután a hab „elenged”, illetve ha házi készítésű majonézt használtunk, másnap már ne együnk a krémből, illetve az abból készült ételekből!
Keverhetjük még natúr krémsajtba vagy vajba is a fenti módon leforrázott tormát, így minden napra jut ínycsiklandó finomság a kenyerünkre, szendvicsünkbe.
Tormakrém leves

  • 1 szál friss torma
  • 30 dkg liszt
  • 5-5 dl tej és húsleves vagy zöldség alaplé
  • 1-2 db krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 dkg vaj
  • fél citrom leve
  • 1 dl tejszín
  • cukor
  • őrölt fehér bors, só

A tormát megreszeljük és citromlével elkeverjük. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk benne a lisztet, majd hozzáöntjük a húslevest és a tejet. Állandóan kevergetve felforraljuk, beleaprítjuk a hámozott, megmosott és felkockázott krumplit és sárgarépát, majd belekeverjük a reszelt tormát. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd levesszük a tűzről, és melegen tartjuk. Ekkor összeturmixoljuk a megpuhult zöldségeket, a tejszínt belekeverjük a levesbe, és felforraljuk, de nem főzzük tovább.
A levesbe belefőzhetjünk az ünnepről megmaradt felkockázott sonkát, vagy pirított szalonnát szórhatunk a tetejére.
 
Fotó: www.eatlivelovefood.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kenyérlángos (langallo, pompos)

eteltcsakokosan

Vadak: ízben a titok

eteltcsakokosan

Teázási szokások

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató