Nemrégiben volt olvasható a hír, hogy a stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az anyagcseréje, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban.
Összegyűjtöttük, hogy mely ételek oldják a szorongást a bennük megtalálható nyomelemek által, így megnyugszik idegrendszerünk és az emésztés is helyreállhat. Tehát ha eszünk, akkor együnk olyan ételeket, ami jó az idegrendszernek. A telítetlen zsírsavak, köztük az omega-3 zsírsav jó karban tartja az idegrendszert, segíti a hangulatjavító hormonok termelődését, így feszültebb időszakban mindenképp ajánlott sok mélytengeri halat fogyasztani – vagy más, telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket, mint az avokádó vagy az olajos magvak. A folsavat sem csak a terhes nőknek lenne szükséges szedniük, hiánya labilissá, depresszióssá, szorongóvá tehet a feszültebb időszakokban. Folsavban gazdag ételekkel viszont megelőzheted a hangulatingadozásokat. Egyenek sok májat, spenótot, karalábét, karfiolt, spárgát, brokkolit, gyümölcsöket.
A vitaminok és ásványi anyagok – kiemelten a magnézium és a B-vitamin család –hozzájárulnak az idegrendszer normális működéséhez, az idegek regenerálódásához. A magnézium hiánya okozza az izomgörcsöket, gyengébb stressz-tűrést, így ha valaki elegendő mennyiséget visz be, ezek a tünetek elkerülhetőek. Jelentős magnéziumforrás a spenót, a brokkoli, a tejtermékek (kalciumbevitel szempontjából is fontosak), az aszalt barack és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Magas kálium tartalma miatt a banán, míg triptofán, B-vitaminok, E-vitamin, magnézium, cink tartalma miatt az olajos magvak fogyasztása ajánlott. Stressz hatására a szervezet C-vitaminszintje csökken és szükséges a nagy mennyiségű utánpótlás, hogy az immunrendszerünk megerősödjön, erre alkalmasak a citrusfélék, főleg a narancs, valamint az áfonya.