Nem csak főételnek, hanem hideg estéken gyors meleg vacsorának is ideális a sült, töltött krumpli. Bármivel tölthetjük a burgonyát, érdemes szezonális alapanyagokat használni, ilyenkor ősszel használhatunk sütőtököt, hüvelyeseket, hagymaféléket vagy tartalmasabb élelmiszert, mint szalonna vagy kolbász.
Hozzávalók
- 5 db nagyobb burgonya
- fél póréhagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tejföl
- 10 szelet bacon
- só, bors
- 10 dkg sajt (reszelt)
Elkészítése
Sós vízben előfőzzük a krumplikat héjában, de csak annyira, hogy ne essenek szét (kb. 25-30 perc). Ha a krumpli kellően megpuhult, vágjuk ketté, és kanalazzuk ki a belsejüket. A krumplikból így jól megtölthető kis teknők készülnek.
Kockázzuk fel a bacon-t és serpenyőben süssük zsírjára, közben aprítsuk fel a többi hozzávalót és keverjük hozzá a serpenyőben: póréhagymát, fokhagymagerezdeket, petrezselymet, sót, borsot, a krumpli kikapart belsejét és a tejfölt.
Az előkészített krumplikat megtöltjük a keverékkel, lereszeljük a sajtot és megszórjuk a „teknőket”.
Előmelegített sütőben 200°C-on 15-20 perc alatt arany barnára sütjük. Melegen tálaljuk és érdemes annyit készíteni, hogy egy alkalommal elfogyasztásra kerüljön.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Figyeljünk a tejtermékek és a szalonna fogyaszthatósági idejére.
- A maradék szalonnát, sajtot becsomagolva tegyük a hűtőbe és két napon belül használjuk fel.
- Alaposan mossuk meg a zöldségeket és csepegtessük le.
Kép forrása: myrecepies.com