Ételtcsakokosan

Jeges finomság

2017. július 7.

Képzeljük el, hogy ülünk egy parkban, a strandon vagy az izzó betontenger közepén egy forró nyári délután. Csak bámulunk magunk elé, a meleg rátelepszik a gondolatainkra és homlokunkról enyhe sós cseppek futnak le a szánk sarkáig. Még utolsó erőnkkel megpróbáljuk felhúzni a mázsás súlyú szemöldökünket, hogy csak centikre ugyan, de kilássunk a napszemüveg mögül és szemügyre vegyük azt színes, jéghideg italszerűséget. Zöld, sárga, piros színeket keverget egy hatalmas lapát óriási üdítős ládákban… a figyelmünket rabul ejtette, az ízlelőbimbók felkészültek, jöhet egy jó pohár jégkása.

Still Life of Colorful Frozen Fruit Granita Slush Drinks in Plastic Take Away Cups with Drinking Straws Arranged in a Row on Cold Metal Surface Surrounded by Ice Cubes

A jégkása vagy eredeti nevén granita tulajdonképpen a sorbet olasz megfelelője, és ha otthon szeretnénk elkészíteni, alapvetően három összetevőből készül, víz, cukor (v édesítőszer) és gyümölcspüré. Meleg időben kifejezette előnyös, mert nem csak kiváló szomjoltó, de csökkenti az éhségérzetet is és a cukormentes formában még nyári diétába is beilleszthető. A hűsítő finomság egy kissé megolvadt gyümölcsös jégkrémhez hasonlítható, színes, szirupos és jeges hideg. Kásaszerű állagáról kapta a nevét, ami lehet durvább, mint az eredeti olasz verziója vagy dara állagú, sorbetra hasonlító.

Ez a jeges finomság azonban vendéglátásban is nagyon ismert termék, ahol ivóvíz minőségű vízből, aromából és élelmiszer színezékből tevődik össze.

Fogyaszthatósági idejét a vendéglátó feladata és felelőssége megállapítani, az összetevők és technológia figyelembevételével.

Íme, néhány tipp, mellyel nem csak remek jeges finomságot kortyolhatunk, de élelmiszerbiztonságilag is megfelelően elkészített terméket kapunk.

  • először is lássuk a színét, a harsány, élénk szín bármennyire is csábító a termék magas színezék tartamára utal, erről pedig érdemes tájékozódni, különösen akkor, ha gyermeknek szánjuk
  • jó tudni, hogy jogszabály írja elő, hogy egyes úgynevezett azo-színezék tartalom esetében a következő figyelmeztető mondatot kell feltüntetni a terméken: „Gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”
  • a jégkása készülhet jégkocka, tört jég hozzáadásával illetve fagyasztással erre a célra speciálisan használt keverő berendezéssel, mely – jól üzemeltetve – folyamatosan hűt, ami azért fontos, mert hűtés hiányában a cukros folyadék erjedésnek indulhat
  • érdemes megnézni a keverő tartály falát, mert átláthatósága, karcossága a nem megfelelő tisztításra, karbantartásra utalhat
  • még mindig a tartályra fókuszálva, a falára kiülő keverék/folyadékszint arra enged következtetni, hogy a tartályban hosszabb ideje tárolt a jégkása, ezért nem érdemes ott vásárolni
  • abban az esetben, ha jégkocka hozzáadásával működik a gép érdemes megnézni az elhelyezés körülményeit (pl. üzletben van, vagy csak egy stand), illetve, hogy jégkocka megfelelő minőségű vízből készülhetett-e (ivóvíz minőség, a csomagolása szennyeződésmentes)
  • van, ahol friss gyümölcsökkel dobják fel a jeges italt, itt természetesen a gyümölcs kezelésének körülményeit, személyi és technikai feltételeit kell megfigyelni
  • hiába friss és megfelelő a jégkása, ha eszközök például nem megfelelőek, ha szívószál, a pohár ragacsos, nem tiszta, érdemese másik helyet választani
  • végül, de nem utolsó sorban természetesen a kiszolgáló személyzet higiénéje is fontos szempont

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen vágódeszkát válasszunk?

eteltcsakokosan

Egy különleges hagymaféle: a póréhagyma

eteltcsakokosan

Tökmindegy

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató