Van egy univerzális zöldség, amellyel nem tudok betelni – és ez a tök. Vagyis inkább a tökfélék (kabakosok). Lehet patisszon, cukkini, tök – egyszerűen minden formában imádom!
Miért van az, hogy gyerekkorunkban utáljuk, aztán felnőttként egyre többen ismerjük fel a sokoldalúságát?
Mondjuk anyukám tökfőzelékével senki és semmi nem tud versenyezni, bár gyerkőcként én is viszolyogtam tőle!
Az is érdekes, hogy én teljesen máshogyan csinálom a tökfőzeléket, mint Anyukám, de ma már ez is ízlik.
De a tök több ennél!
Egy komplett ebédet lehet készíteni belőle! Vegyük először is a krémlevest! Kaptam Zalából egy gyönyörű, nagy cukkinit, és az alábbiak szerint készítettem el:
Cukkini krémleves
Egy fej pucolt, mosott vöröshagymát megfonnyasztottam olajon, majd a meghámozott, kimagozott és megmosott cukkinit rádobtam. Felengedtem zöldség vagy húsleves alaplével, és összeforraltam, míg a cukkini meg nem puhult. Sóval, borssal, sok fokhagymával (pucolt és mosott) ízesítettem, majd tejfölt raktam bele. (A tejfölt lehet tejszínnel, joghurttal helyettesíteni.) Az egészet alaposan összeturmixoltam, és kész is van az olcsó, nagyon ízletes krémleves!
A tökféléket lehet rántani, ezt mindenki jól ismeri. De lehet reszelve, kis liszttel, tojással vöröshagymával összegyúrva tócsnit is készíteni belőle. Ez főételként egy kis fokhagymás tejföllel kitűnő nyári étel, sőt hús mellé köretnek is kiváló!
A tök reszelve savanyítható is. A nyári „káposztasalátát”, vagy inkább csalamádét lehet elkészíteni ezen a módon. Reszeld le a megpucolt és megmosott tököt, tégy hozzá szintén előkészített, szeletelt hagymát, paprikát, reszelt répát, esetleg zöld paradicsomot, karikára szelt uborkát. Ecetes, cukros vizet öntünk rá, ízlés szerint, a befőzés szabályainak megfelelően elkészítjük a befőtteket belőle, és egy éjszaka alatt már kész is van a savanyúságunk.
Édességnek pedig nem utolsó a gyerekkoromból jól ismert, tökös-túrós vagy a tökös-mákos rétes!
Ma már készen lehet venni réteslapot, bár a frissen nyújtott valóban sokkal finomabb. Szóval, ha könnyíteni akarsz a főzésen, akkor csak a tölteléket kell elkészítened. Én úgy szoktam, hogy az előkészített reszelt tökfélét megfonnyasztom, cukrozom, majd a mákot hozzákeverem, vagy a tököt később, amikor kihűlt, hozzáadom. Ezzel betöltöm a réteslapot, és vagy magában, vagy kevés vanília pudinggal leöntöm.
És ezt most el is készítem J